Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 3, 2015

Cerpen - Excited pegi kenduri kawen


Sedang leka Lina melayari Facebook, tiba-tiba.."pling"...private message masuk..

"Lina..nak alamat.."

"Wah Imah..nak kawen eaa..."

"Haah..jemput lah datang ye..10 haribulan depan..kat Kampung aku di Alor Setar nun.."

"Ok..insyallah bak meh kad dulu...ni alamat aku..."

Lina sangat excited..dah lama x jumpa Imah sejak mereka habis sekolah 7 tahun lepas..lama betul tak jumpa...maklumlah, Lina sejak habis sekolah, terus berhijrah ke Kuala Lumpur ikut famili. Lepas kawen pun terus menetap di Kuala Lumpur bersama-sama suami.

Balik rumah dari kerja, Lina dengan semangatnya ajak suaminya ke kenduri Imah bulan depan...

"Bang, Imah nak kawen bulan depan..kita pegi ye bang..."

"Imah? yang dok Alor Setar tu ke...?

"Haah la..yang saya selalu cerita tu..jom ye bang.."

"Abg bukan tak nak pegi, tapi kenduri die 10 hb..tengah bulan tu..Kedah plak tu..banyak belanja tu.."

"Ala bang...jom la...lagi pun dah lama tak jumpa dia...Ni lah peluang nak ke sana bang..."

"Ok lah kalau macam tu.kita pegi.."

"Yeay..thanks bang..."


10 haribulan tiba............

Lina dah ready dengan bungkusan hadiah cantik. Beli memang istimewa untuk hari bahagia kawan baiknya...

Pagi-pagi lagi dah bangun, bersiap.. Maklumlah, nak perjalanan jauh mesti bangun awal, siap awal sebab kena gerak awal, Nanti lewat, orang dah kemas khemah plak. Terlepas pulak peluang nak tengok Imah jadi ratu sehari...

Lina dan suaminya memulakan perjalan seawal 8 pagi dan dijangka akan sampai di Alor Setar lebih kurang pukul 1. Just nice lah ni rasanya...

Dengan lafaz bismillah, mereka memulakan perjalanan. Perjalanan yang mulanya lancar, mula menjadi kian perlahan. Trafik mungkin terganggu.

Lina resah, aiseh..sempat ke tak nak sampai kenduri ni...

Selepas setengah jam merangkak dalam trafik yang teruk, akhirnya kembali lancar. Ada kemalangan rupanya...Lina tak mau tengok..takut tak boleh tidur pula nanti.

Lina menggesa suaminya supaya laju sikit..nak cepat sampai...Dari kelajuan 100km/j suaminya memecut 130 km/j. tak lah laju mana namun AES sempat plak menjalankan tugasnya. Silauan lampu kamera AES mengesahkan yang kelajuan mereka dah melebihi had laju...

"Aduh..sori bang...tak sengaja...saman nanti kita share bayar ya..."

Suaminya tak menjawab, sekadar bermasam muka sebab ade $$ akan melayang untuk membayar saman. Dia mula memperlahankan kelajuan kereta supaya mematuhi had laju.

Alhamdulillah..kira-kira pukul 1.35 pm, mereka telah tiba di perkarangan rumah pengantin... Tetamu masih ramai membanjiri kawasan khemah tetamu..

Mata Lina melilau-lilau mencari kelibat pengantin sambil membawa bungkusan hadiah.. tak nampak pula bayang pengantin ni...

"Makcik...Pengantin mana..?" tanya Lina kepada mak pengantin yang menyambutnya tadi.

"Ooo... Pengantin dah keluar...pegi outdoor photoshot.."

"Haa.........................??"

Wednesday, September 9, 2015

Serum Dr. Norman


Fuhhhhhhhhhhhhhhhh.....tiup sana tiup sini...sapu sana sapu sini....habuk banyak sangat blog ni...kena vakum dulu sedut habuk...vvvvvvrummmmmmmmmmmmmm....

Ok dah bersih...hahaa..!!

Tujuan aku menaip entry ini adalah untuk mempromote satu produk baru di pasaran.. Baruuu sangattt... Keluaran produk tempatan dan 100% bumiputera & muslim.

Taraaa...!!

Serum Dr. Norman..aku pun mula-mula pakai dalam tempoh dua minggu without any expectation.. Dah orang bagi tester, aku pun belasah je pakai..tapi tooo dia hasilnyaa....

Mula-mula aku share gambar ni, akak aku ingat aku pakai bedak..padahal sebenarnya memang tak...dua2 muka plain tanpa mekap.. tapi, serum tu tak boleh kurus kan muka ye..gambar selepas tu nampak tirus sebab itu gambar lepas bulan puasa...hahaha...
Dr Norman dan Kementeriaan Kesihatan Malaysia memang tidak dapat dipisahkan... Pastinya produk ini telah pun mendapat kelulusan dari KKM..boleh cek kalau tak caya..heh heh heh...
Ini testimoni jerawat...ghaib selepas sehari di sapu dengan serum ni...cayalahhh...

Ini testimoni pencerahan wajah...muka nampak lebih cerah dan segar...kalau tak caya sila lah terai yaaa...

Serum Dr Norman ini berfungsi untuk :
Ini pula cara penggunaannya....

berminat nak cuba.. ?

leh je hubungi nombor tertera atau leh contact aky kat facebook : https://www.facebook.com/nurul.syuhada.98478672


tocheyyy..!!

Thursday, June 18, 2015

Event di Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (Jambatan Kedua Pulau Pinang)


 Pada yang tak tinggal kat belah utara, atau belum pernah lagi melancong kat Pulau Pinang terutamanua, inilah masanya nak merasai sendiri pengalaman menggunakan Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah atau orang dok sebut Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Biasanya pun, kalau orang nak guna jambatan ni, kena guna kenderaan sama ada motor kaa...kereta kaa...lori kaa...but ade satu acara yang membolehkan korang guna jambatan ni naik basikal...hehehe... Citer dia lagu ni haaa....

Pada tahun ini, ada dua event yang akan di organise oleh Jambatan Kedua Sdn Bhd. Pada yang suka acara yang menguji ketahanan mental dan fizikal, boleh la join Merdeka Hunt yang akan berlangsung pada 29 Ogos 2015 ni nanti...

Pada yang suka pada aktiviti berbasikal santai bersama keluarga, boleh pulak join pada 20Disember nanti... Meh aku nak story satu-satu..

Merdeka Hunt - 29 Ogos 2015

Aktiviti Merdeka Hunt ialah acara Treasure Hunt yang diadakan bersempena dengan sambutan Bulan Kemerdekaan tahun ini. Pada yang suka aktiviti macam ni, boleh dapatkan borang penyertaan dengan klik di sini.  Yuran penyertaan ialah RM 300 untuk satu pasukan di mana minimum pasukan seramai 2 orang dan maksimum 4 orang.

Hadiah best menanti pemenang iaitu :

Tempat pertama : RM5,000
Tempat Kedua : RM 3,000
Tempat Ketiga : RM2,000
Saguhati (4th-10th place) : RM 250.00

Memang berbaloi melabur RM 300 pastu dapat hadiah ribu riban...hehehe... nak tengok media release berkenaan event ni..? Klik sini..

Kalau ada syarikat korporat yang sudi nak sponsor, boleh emel saya (syuhada@jambatankedua.com.my).

JKSB Ride - 20 Disember 2015

JKSB Ride ialah acara berbasikal santai bersama keluarga dan rakan-rakan. Program ni sebenarnya adalah untuk mengutip dana untuk Tabung Bencana Alam Yang Dipertua Negeri dan Pertubuhan Kebajikan di sekitar Negeri Pulau Pinang. Tapi kena ingat tau.. Acara ni bukan pertandingan.. Jangan racing atas jambatan pulak sebab ni acara santai bersama keluarga.. hehe...

Yuran penyertaan ialah RM 95 sahaja dan penyertaan adalah untuk yang berusia 12 tahun ke atas. Untuk menyertai program ni, daftar kat sini. Yang ni pun kalau ada sesapa pihak korporat yang berminat nak taja, emel kat sy syuhada@jambatankedua.com.my naaa.... Kalau nak baca media release berkenaan event ni, leh tgk sini..

Ok..kalau nak tau maklumat lanjut, boleh p kat JKSB punya website, www.jambatankedua.com.my atau "like" facebook kitorang kat www.facebook.com/jsahmsofficial .

Pas join dedua aktiviti ni, boleh la jenjalan kat sekitar Penang.. Penang best wo..cari Nasi Kandar, Char kuey tiaw... MARVELLOUSSS...!!

Ok tu jaaa nak habaqqq..!!



 

Thursday, April 2, 2015

Aku di media

Disebabkan aku bukan artis atau selebriti mahupun menteri, sesekali keluar surat khabar tu rasa sangat excited...hehehe...

First time muke kuar surat khabar Berita Harian sekitar Februari 2014 dan kali kedua pada Mac 2015...

Februari 2014

Pada Mac 2015, aku kuar paper, betul2 sebelah page yang ade muke abang aku plak.. What a coincidence... hahaha...Ayah Muchi bengang je sebab aku tak letak gambar die sekali...kikiki...

Apa pun thanks kepada member gua, Nasuha sebab sudi menepekkan muke aku kat surat khabar Berita Harian kali ni... :)



Thursday, January 15, 2015

Muchi dah SETAHUN..!!

Alhamdulillah... Anak aku dah genap berusia setahun... Membesarkan Muchi bukanlah sesuatu yang terlalu sukar sebab dia adalah anak yang sangat tidak kuat meragam.. Tak kuat nangis... dan kalau nangis pun mudah sangat nak pujuk...

Muka pun tak banyak berubah...masih maintain berkepala botak..dan slim..hehe... Umur dah setahun beratnya cuma 8.1kg sahaja...agak ringan kalau dibandingkan dengan baby2 lain yang seusia dengan Muchi...

Tapi Cik Misi cakap berat dia masih dalam lingkungan normal.. So takde apa nak risau. Dalam usia setahun, Muchi masih menyusu badan walau pun tak sepenuhnya. Terpaksa gak top up dengan susu formula sebab aku tak simpan stok susu.. Maklumlah...8 bulan aku jadi ibu mithali jaga dia..dpt keje lak mengejut..memang takde lah aku simpan stok...

Disebabkan eksaitet... untuk besay Muchi tahun ni kami sambut dua kali...sekali kat Batu Kikir sebab joined party dgn mak aku... lagi sekali di Klang..sesaja nak makan kek dengan sepupu2 kenit Muchi...

Sambut di Batu Kikir


Sambut di Klang

Dan hadiah untuk Muchi...TARAAAA...!!!!


Semoga Muchi membesar dengan sihat dan sempurna, jadi anak yang soleh...dan jadi bekalan untuk mak di akhirat nanti...love you very much laaahh..!!