Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 23, 2010

shahdu.......... kini-spoon

Sepi mengisi ruang hatiku
Menghakis saat indah bersamamu
Antara kita tak pernah sengketa
Tapi mengapa kasih mu pudar

Sepi yang melanda kini
Tak daya aku lalui hidup ini

Cubalah engkau selami jiwaku
Cubalah engkau hargai cintaku
Jangan biarkan sepi jadi api
Sanggup engkau sisihkan diriku

Ku harap engkau mengerti
Setulus cinta yang telah ku beri
Supaya mekar kembali
Rimbunan kasih yang pernah bersemi

Oh... hari ke hari
Ku rasa bagai mimpi seolah kau di sisi

Oh... mengapa sanggup
Melihat ku terusan tersiksa begini

Cukuplah segala sengasara
Yang ku tanggung kini

Sunday, February 21, 2010

menyayat hati...................



sehingga kini aku masih rasa marah terhadap individu yang bangang membuang bayi..kalau tak nak bayi tersebut sila kasi kat aku..aku suke sangat dengan bayi taww....

buang bayi, bayi mati, kena gigit semut api..ade yang mati terapung di besin, mati dicekik, mati digigit gagak di tong sampah, mati terbakar, mati ditanam hidup2 dan macam-macam lagi...bayi2 tersebut bukanah anak haram..tetapi dilahirkan oleh manusia yang macam HARAM..!!

aku ingin memetik kata2 seorang wanita negara neh..malas la nk cakap sapa tapi korang pun leh agak siapa kowtt...

"kegiatan buang bayi harus dibanteras.."

"kita wajar mewujudkan banyak lagi institusi atau rumah kebajikan kepada remaja2 yang terlanjur.."

aku rase statement ni macam bodo....bukan mende tu tak baik tapi kan lebih baik kalo cakap macam ni............

"kita wajar memerangi maksiat habis-habisan.."

"kita gantikan konsert merdeka atau ambang tahun baru kepada majlis doa selamat..."

"jangan adakan lagi sebarang konsert yang menggalakkan hubungan terlarang......."

"PLKN digantikan dengan Kem Anjakan Rabbani kepada semua remaja Islam selepas SPM dan Kem Moral dan Sahsiah kepada yang bukan beragama Islam........"

atau yang palingggggggggggggggggg aku nak dengar...

"kita laksanakan hukum HUDUD dengan segera..!!!"

ni lah akibat bila hukum Allah dipersendakan, kegiatan maksiat menjadi2... perempuan rasa tak selamat bila jalan sendiri....jenayah menggila...

tapi tindakan...??

Bila bayi kena buang menangis, bila org kena bunuh dengan kejam, kesal pulak, bila org kena ragut, geram!!

tapi kenapa semua ni makin menjadi2??penah pk tak kenapa?

cuba kalau dpd dulu buat je HUDUD ni..aku rase takde yg berani nak curi duit org walau pun seposen....lelaki akan lebih menghormati wanita, manusia akan takut untuk melakukan kekejaman...betul tak??

ade yang kata HUDUD ni kejam...tapi adakah mereka pernah kaji cara pelaksanaan yang dituntut Islam??

seseorang itu mencuri kerana terlalu lapar dan x mampu nak beli makanan...die tak dikenakan HUDUD kerana dia terpaksa.........

tapi kalau die pecah masuk kedai emas, curi duit dan emas2..mmg kena la HUDUD...!!

dan die takkan dipotong kedua2 tangannya tapi akan dipotong sehingga pergelangan tangannya di sebelah tangan yang kurang digunakannya...contohnya kalau die kidal, tangan kanan yg akan dipotong...kalau die bukan kidal, maka tangan kiri yang akan dipotong.........

dan bukan leh potong2 macam tu je beb...Islam itu indah dan sempurna, kita sebagai hamba yang kerdil tak layak langsung nak pertikaikan hukum Allah..

aku pernah terbaca orang kata HUDUD tu tak sesuai di jalankan pada masa sekarang....

gila ke apa??HUDUD tu ajaran Islam dan takkan outdated sampai bila2...

kejam ke HUDUD??yang kena bunuh, bayi kena buang, wanita di ragut,dirogol diraba tu aku rase lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kejam!!!

malahan bukan sekali sekala mende macam ni berlaku..boleh dikatakan hari2 keluar kat media massa...

aku yang naik bas hari2 ni pun rase tak selamat jeee...

dan aku nak mendedahkan fenomena biasa yang berlaku........
kalau nani tak dok sebelah aku, dan kalau ade laki yg dok sebelah aku, aku dah tak heran kalau laki tu mintak raba, mintak romen, mintak cium, pegang peha aku n macam2 lagi...!!!

banyak kali dah berlaku dan tak terhitung lagi di jari aku nie!!

rase hormat lelaki terhadap wanita terhakis!!!

langkah yang biasa aku buat ialah blah dpd kusi terbabit..!!

Gov, please do sumting..........

tengok jela filem2 mahu pun drama tempatan selamba je memaparkan aksi2 perpelukan tak agak2...
Ya Tuhan..jauhkanlah aku daripada mendatangkan kemurkaanmu..................Kau ampunilah segala ketelanjuran ku.....

lindungilah aku, keluargaku, sahabat handaiku, jiran2 ku daripada segala kemaksiatan dan kemunafikan..aku berlindung pada-Mu ya Rahman.............

Wednesday, February 17, 2010

Juwai kawen...

Sumpah lawa gila sepupu aku yg sorang ni time die kawen.. huhu.. Umur die muda dpd aku setahun tapi die yang melangkah dulu ke gerbang perkahwinan..chewwaaahh...aku tak kesah pon.. dah jodoh die..layankan aje la...

die ni bagus..daripada kapel, sampai la bertunang, mana penah berdating macam kapel2 lain macam sekarang neh...(termasuk aku..kakaka)..

saat disandingkan

tu yang aku puji sesangat tuh..ilek je sms, gayut je la keje depa tuh..depe betul2 jaga akhlak n pergaulan... alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar... mereka pun selamat diijabkabulkan...

Saat debaran........

bila dah berkumpul ramai2 neh, macam2 la aksi yang keluar...lawak la bila berkumpul dengan keluarga besar nie..seronok sangat..hehe...

dan standard ah..bila berkumpul ramai2 ni akan kuar la soklan

"bila turn ko plak"

aku takde jawapan la beb..aku senyum je...yang wan nye ayat lagi best...

"ko jangan sampai wan tak sempat sempat tengok kau nikah plak..."

aku peluk wan kuat2..

"jangan la cakap macam tu wan..insyallah sempat...."

ngehehhee...lambat lagi la aku nak kawen...baru 24 tahun..takde apa yang aku nak kejar pun..biarlah aku rase aku benar2 bersedia nak kawen..lagi pun hubungan aku................ :(

ntah lee..macam mana aku nak cakap eaakkk......

hmm...

Wednesday, February 10, 2010

Di suatu malam yang hening..........

Aku pun tak tau kenapa dengan mood aku semalam.. hepi semacam je... daripada aku bangun pagi sampaila aku nak tido...sudahnye aku payahhhh sangat nak tido sebab asek senyum sorang2... mcm2 mende yang best aku dok PK..bestnye jadi diri sendiri la, bestnye g keje la, bestnye peluk beruang la, bestnye mandila....semuanya rase macam best sangat.........

actually aku agak tensen lately..sebabnye tak payah citer la kutttt....

tapi aku kerap menasihati diri sendiri supaya berfikiran positif...so, bila ade masalah, aku cuba fikir positif... sudahnye, segalanya nampak indah di mata aku....

tapi aku rase macam sewel lak gembira sorang2, senyum sorang2.... pastu aku mesej bf aku menyatakan gembiranya aku hari ni.... aku pun tak tau kenapa aku gembira dan aku nak share kegembiraan aku dengan die


tapi.........


selepas 1 minit..............
-
-
-
-
-
-
-
2 minit................
-
-
-
-
-
-
15 minit
-
-
-
-
-
-
-
-
30 minit
-
-
-
-
-
-
-
sejam berlalu....
-
-
-
-
-
-
-
-
bf aku masih tak reply mesej... geram pulak rase hati...terus sakit hati..pahal mamat ni sejak 2 menjak ni malas reply mesej aku??? sombongnye die....aku terus menyumpah2...
terus geram...sakit hati.........rasa gembira sudah hilang, timbul pulak sakit hati.........


dengan rasa sakit hati, terus aku tido dengan perasaan benci tetapi tidurku amattttt lena sekali..............

adakah itu cara nak tidur yang terbaik?bila gembira tak leh tido...bila sakit hati senang nak tido....

hmmmm.................terima kasih la kat lu bro..buat gua sakit hati...terus lena tido gua...chettttt...

Kisah seekor pakgad...

aRakian bermulanya kisah since awal bulan ari tuuu...

Aku balik kampung di saat acik dah start dok kampung dengan mak... Umu pulak jadi assistant acik... Maknanya mereka bekerja di tempat yang sama... Oleh sebab mereka dok serumah n g keje pun sama2... aku mengambil kesempatan ini untuk rembat keta umu..nak bawak balik KL... Biarlah umu ngan acik share keta kan?menambah kemesraan gitu... hahhaa... buat apa nak letak keta byk2 kat umah kalo x guna kan? baik kasi aku guna..atas dasar aku akan bayar monthly keta die..(hampeh toll)...aku pun membawak keta viva die tuh..agak penat jugak la bawak keta manual kat KL neh....but it's not a big deal laaaaaaaaaaaa........

yang jadi masalahnye ialah parking kat area umah aku tu..setiap umah mmg ade petak parking sendiri...macam tu jugak dengan umah aku...masalahnye sekarang, ex housemate aku dah terbawak kad akses utk parking kat dalam...die lak dah pindah mana tah..aku pun lupa... so, aku pun terpaksala bergaduh hari2 dengan sekor pakgad yang mangkuk untuk masuk ke dalam setiap kali balik dpd opish..dah la aku penat drive jem gila babi kat KL neh, balik umah kena gaduh dengan die dulu baru leh masuk....

bodo betul..kasi je la masuk..aku bukan nak parking kat visitor nye lot atau lot orang lain!!

ngan gad lain ilek je kasi masuk sebab aku tak parking kat tempat yang tak berkenaan tapi parking kat lot aku sendiri..so tak jadi masalah la kalau nak allow aku untuk masuk dlm dengan kad akses diorg tuh....

tu yang aku nyampah betul kalau pakgad yang kaki panjang macam leher zirafah tu yang jaga...kerek semacam...

die kata kat aku ari tu

"i kasi u mase seminggu untuk dapatkan kad tu balik..kalau tak, sila parking luar..."

aku pun balas

"lantak u lah...!!"

amazingly, die kasi gak aku masuk walau pun aku tempik die...

so, setiap hari die tunjuk kalendar kat aku untuk remind bape hari lagi remain untuk aku dapatkan kad akses tuh...
Lebih kurang macam ni la kalender yang die tunjuk kat aku tuh!!

ahhhh..g mam*** ko lah..!!!

dalam masa yang sama, aku mintak akak hosmet lama aku tu utk pos balik kad tu..x larat nk gaduh ngan pakgad bodo tu...

soo.............hari pembalasan dah tiba...aku ngan nani dah pakat nak kenakan pakgad tu balik... die tak tau aku dah terima kad akses aku..huhu...

hari kelapan (hari yg patutnya aku dah parking luar kalau x de kad akses)...........

aku ilek je masuk area umah aku n lalu kat pondok guard tuh...niat hati aku kalau die dtg marah aku...aku nak pass kad tu kat mende ape tah tu depan muke die...tapi tak jadi lak pasal pakgad lain dah tolong akses kad lain n die tak sempat menghalang sebab die berdiri agak jauh dpd lokasi aki...hahaha...

die pandang aku ngan muke x puas hati dan menggelengkan kepala melihat kebiadapan aku neh....

aku lak terus rem2 minyak kasi die panas..hahaha....

esoknye masa balik keje, die lak takde...so, x dptla nak kenakan die..just akses masuk pakai kad aku je laaa...

tapi mase aku nak g keje esoknyaaaaaaaaa....

die lak ade kat pondok guard tu...die terus maki aku

"woi...hari ni dah hari ke 9 laaa...pasni u jangan parking dalam arrrrrrrrrrrrr...!!!!!!!!!!!!!!"


aku bukak tingkap n jerit balik

"oiiiiiiiiiiiiiiiiiii....lu kecoh laaaaaaaaa...blah laaaaaaaaaaa...."

sambil melambai2 bak ratu kat pakgad tu sambil menayangkan kad akses aku tu....

berubah habis muke die n terus angkat tangan and say sorry...........

aku jerit la balik

"lu blaaaa laaaaaaaa..." sambil rem2 lagi keta aku n hon kuat2...padan mukeeee...

aku mmg kurang ajar n biadap pun..terutama ngan org yg kurang ajar....aku berani tempik orang kalau orang tu cari pasal ngan aku...(jahatnye mulut aku ekkk.....)

aku tak kisah la kalau die cakap baik2..ni tak..keje asik nak maki je....

yang aku heran, apasal pakgad lain macam tak kisah je aku nak masuk tanpa kad tu..mase aku nak slot kad tu, pakgad lain siap nak bagi aku masuk tanpa pakai kad aku...tapi aku macho je la ckp....

"takpe...i dah ade kad..."

sebab pakgad lain tu sopan skett..tak kerek...aku pun jadi berbudi bahasa la...tapi since yang sekor tu dah spoill....mmg kena la ngan aku..silap org la lu nak maki kannnnnnnnnn......

pagi tadi mase aku lalu depan pakgad tu, die senyum je..dah tak marah dah...aku tunjuk penumbuk je kat die..terus tergelak lak die...apa2 lahhhhhhhhhhhhhhh.....


biarlah orang nak kata aku kurang hajar ke apa...tapi cara aku mmg macam tu... bila kesabaran aku dah hilang, mmg aku hilang hormat.. tapi kalau org tu baik, cakap elok2 ngan aku...aku akan hormat die gila2 punye...

puncanya yang aku hangin ngan pakgad tu act dah lama... aku dendam la jugak ngan die..ade ke patut mase mak aku datang dengan mak cik umi....(sama2 dah tua)...die suruh blah cepat... die tak nampak ke orang tua tu mana larat nak masuk umah aku kalau parking kat luar..mmg padan la akak aku parking dalam kan?tak de hati perut langsung..mak aku baru nak ziarah anak die neh..bru nak menikmati secawan teh panas yang aku buat, die dah halau....so, org yang biadap harus dilayan dengan biadap!!!

p/s: moral of the story..........kesabaran aku jangan dicabar....

Thursday, February 4, 2010

kutuk anak orang, puji anak sendiri

adeyy hai..aku actually malas la nak layan org mcm ni...suke sgt bergosip sana, bergosip sini, last2 puji anak sendiri...

agak berbulu la telinga aku mendengarnye sebab kadang2 die kutuk aku...sedapppppppppp je mulutttt...amboiii.....

antara statement die yang aku masih ingat....

"Nurul muke tkde la cantik sangat.... badan pun kena jaga baik2 nieee... ni mase anak dara dah tak pandai jaga badan, macam mana pas kawen nanti...tgk je la anak mak cik tu..kontrol je makan..."

tak mcm bengang lak aku dengar kannnnnnnnnnnnnnnnnn....ko nak kutuk aku kutuk je ahhh...siap nak compare ngan anak die lak...cantik sgt ke anak ko???

kalo aku tk cantik pun apa masalah kooo??

adeyyyy...

ade lagi statement die tu...die kutuk artis kesukaan aku (Siti Nurhaliza)...die kata...

"Siti ni perampas laki orang..macam takde orang bujang ko nak kawen..sama la macam waheeda neh...ape tah punye perangai... ni macam kes kat pejabat anak acik tu laaa...ade kawan anak acik tu suke melayan laki orang sampai rosak umah tangga orang....tapi anak acik tu bagus leee...nasib baik die tak melayan laki orang nie..kalau ade laki orang nak kacau je kan, die akan larikan diri..."

ye la tu cikk oiii...ko kutuk anak orang sedap nye mulut ko kann...kalau kena kat batang hidung sendir baru kau tau....aku ni dulu pun orang suke kutuk aku gak...suke marayau la..memalukan nama keluarga laaa...bakal jadi bohsia la...ape ntah...last2 anak die yang kena tangkap basah...anak die yg isap dadah...sedangkan aku yang dihina ni berjaya jugak jadi graduan..masuk u...bukan nak berlagak sebab aku masuk U cuma mentaliti manusia ni suke sgt pandang aku ni semuanya tak baik...tak baik aku ni pun, pk gak mase depan..takde lak terlibat ngan gejala sosial yang tah apa2...dan alhamdulillah, tudung pun masih lagi terlilit rapi di kepala aku walau pun aku dah dok KL sekarang....

aku tak kisah untuk terima teguran..tapi sbg manusia yg ada otak, kite leh bezakan sesuatu teguran tu merupakan teguran atau penghinaan....

kalau nak tegur, tegur je..aku leh terima..tapi sumtime teguran atau nasihat yang aku tak leh terima tu, mesti ade sebabnye...

contohnye....

ade sorang kakak tu nasihat kan aku behenti keje n cari je keje lain yang sememangnye jadi minat kite...aku paham maksud die tapi aku nak fokus pada kerja aku sekarang... bukan aku tak suke kerja ni...aku suke n orait jeee...aku leh je buat keje ni sbb ramai yang ajar aku mcm mana nak buat keje aku neh n i got a full support of my boshh!!

cuma cita2 aku tak penah lak padam..tetap mencari pelunang tapi bukanlah aku nak blah dalam masa terdekat neh...aku ade impian sndr....

aku cakap kat kakak tu yang aku takut yang dikejar tak dapat, yang dikendong bercicirannn...
die kata kalau nak capai impian, mane leh ade perasaan takut2..kena berani terima risiko..!!

pehh...cakap senang la cik oiiiii...aku kata la kat die...

memang la kak..tapi sy nak keje sini dulu...cari pengalaman..nak rancang masa depan kena ade plan..bukan leh pakai blah2 mcm tu jeee...nti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran...

sorry la sis eh..sy tau akak penah kutuk sy kat org lain n akak penah kata yg sy tak suke org ajar sy...sy bukan tak suke org ajar sy tapi klau sesuatu nasihat tu sy leh pertikaikan, sy mmg takkan bersetuju...

lantak lah org nak kata aku bongkak ke apa...aku pun tau berfikir jugakk..kalau aku tak tau sesuatu, aku banyak tanye adik beradik aku yang ade 8 org kesemuanya...semua nya lagi tua dpd aku n aku tau mereka semua nyk pengalaman dalam hidup...aku lagi percaya nasihat dpd mereka...sbb apa yg diorang nasihat aku, byk yg aku setuju....

n lagi sorang yg selalu jadi rujukan aku ialah kekasih hati aku yang tersayang..apa yg aku nampak, die mmg matang dalam berfikir sbb mgkin die pun macam aku...suke rujuk mcm2 perkara kat adik beradik die sbb die pun anak bongsu....

berbalik kepada perkara tadi...aku ni dah naik letih melayan citer die dah..sorry la macik kalau terasa bila macik cko n sy tak layan...............




tapi sy pun dah byk terasa ngan makcik :p............