Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, June 15, 2010

sivik ke civic...

semoga rakyat Malaysia ade kesedaran sivik...

tak suke la tengok orang buang sampah merata2....bukak je tingkap keta..terus buang sampah keluar keta..mudah je kan?

tak pun, tengah syok2 minum air tin ke apa, pastu terus campak tin atau bekas minuman tu kat bawah keta orang atau dalam longkang...seronok betul wat keje macam tu kan??

aku selalu tegur kawan2 aku tentang hal ni...tapi standard la..manusia mana leh kena tegur..nak2 hal yang remah mcm ni kan??

aku ni lak jenis malas nak bising2...aku diam je la coz malas nak bertekak..aku tau, ramai gak kawan2 aku yang follow blog aku ni..aku cuma nak ingatkan korang...mungkin kemalangan, denggi, taun terjadi disebabkan perangai korang....

penah terfikir tak?hanya disebabkan perangai korang yang malas nak buang samaph dalam tong..susah sgt ke?

penah pk tak yang nyamuk aedes mungkin dah bersarang kat sampah yang kita buang kat bawah keta org tu...atau pun kat dalam longkang yang tersumbat..??

penah terfikir tak...longkang yang tersumbat leh menyebabkan air melimpah kat jalan dan jalan jadi berlopak...pastu bayangkan ade motor lalu...dan die cuba nak elakkan lopak kat tepi jalan tu...tiba2 die kena langgar keta atau lori...dan die kemalangan...

penah terfikir semua tu punca dpd kita..???

penah terfikir mase kita buang tisu mase tgh drive, kejadian yang sama berlaku, ade motor atau keta nak ngelak dpd kena sampah korang tu..pastu kemalangan jadi...

tolong la jadi manusia yg ade SIVIK...bila denggi atau taun berlaku, salahkan kementerian kesihatan...bila kemalangan jadi..ah..bukan sedara mara aku pun...

then, just imagine kalau hal ni kena kat batang hidung sendiri..fikir2 kan lah yer...

agaknye korang mmg suke tgk sampah menimbun2 kat mana2...mata tu sakit bila tgk keadaan yang bersih n indah...

No comments: