Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, September 22, 2010

keje aku...

Knowledge Management Executive...jawatan apa tu?ko wat apa?kau berilmu sgt ke?

dan macam2 lagi soklan yang aku terima bila aku cakap aku keje apa...mmg jawatan ni baru diperkenalkan kat Malaysia dan tak banyak kampeni yang apply KM dalam organisasi derang... aku sendiri mase mula2 keje sini pun blur jugak..keje apa aku kena wat neh??

so buat kali pertama aku nak share apa yang aku buat selama ni kat HCM Engineering Sdn Bhd selama setahun lebeh aku kat sini k...sharing is loving..!!
Ok...kalau tahun lepas, aku akan arrange program KM yang derang dah rancang sejak aku takde by year... sama ade k-chat atau k-visit...so tetiap bulan aku akan bukak KM planning tu dan ikut je program yang derang dah plan...disebabkan aku keje dalam anak syarikat HCM iaitu KPS-HCM, aku akan run semua program dalam KPS ni lah...

so adelah buat k-visit dua kali last year, ade k-chat kesihatan la, tazkirah lah...mcm tu la...
so aku akan come up dengan proposal, bajet etc2...

once da approve, kuar memo...dan aku akan arrange la sumenye dari segi participation, tempat makan, kat mana nak kumpul n sapa nak kasi briefing...

so on that day, aku bukan wat apa2 pun..just supervise je derangnye participation, attendance, amek gambar, wat report...

dah tuh, aku pun jadi makin paham le kampeni aku ni wat apa...dah mule la kenal sikit2 mesin2 bagak yang ade kat jalan raya tu, kene apa yang derang dok buat atas jalan neh n macam2 lagi...

selain dpd program KM, aku pun buat jugak majalah kampeni iaitu majalah Jom Santai dak jugak KCRC...selalunya aku akan jadi penyelaras but sumtime aku wat grafik n editing jugak,,

alah...takla hebat macam majalah REMAJA ke, Maskulin ke apa..simple2 one...just make is as one of the channel for KM la kate orang putih..hehehe...

tapi tu cite tahun lepas...tahun ni pun tak banyak beza sebenarnya cuma ade pembaharuan dari segi implementation...

tahun ni COP diperkenal kan = Community of Practice...

yang mana COP ni akan membantu kelancaran program KM...dulu kan kalau buat apa2 program KM sapa2 pun leh join...but dengan adanya COP neh, program KM akan dijalankan berdasarkan tugasan masing2...selalunya ikut department laa...macam aku jaga dua COP iaitu HR COP dan jugak Maintenance COP...

so senang sket nak wat keje rasenye sebab dua2 COP ni based kat KL...sonang kojo acik..hehehe..leader pun kat sini gak..so senang le...
so aku akan buat program ikut keje derang...mcm Maintenance ni lebih kpd k-chat, k-visit lah...but kalo ade yang nak g training aku akan submit nama kat HR jekk..tu HR nye keje...hehehe...

HR lak byk internal jekk...derang akan pass baton sesama sendiri(hehehe..) bila tiba turn derang present, derang akan present lah..tgk la, kadang2 wat k-chat, penah jugak buat mini forum ajekk...aku mcm biase, pantau jekk..amek gmbr, wat report but mcm tadi la...memulakan dgn poposal,bajet ect...

tahun ni masih jugak wat majalah kampeni..tu la keje aku..heheh..ada paham..wat yang asik tanye aku wat apa...tu la yang aku wat hari2...aku selalu make sure tetiap bulan mst ade program KM supaya aku tak boring g opis..hehe...

sebab program KM ni bukan atas arahan sesiapa tapi perlukan inisiatif KM executive tu sendiri...

taruk mende baru

aku dah letak nombor yang akan bermula dpd 00000 untuk count jumlah visitor blog aku..hehe... (bajet hot)

haha...baru la meriah sket...ni mcm bosan je blog aku...tak kisah la visitor tu stalker ke, member ke, musuh ke...

mende ni aku rembat dpd blog anak buah aku..hehe...so, let's start counting..!!

Monday, September 20, 2010

nak taubat leh tak?

Rase macam nak menginsafi diri sendiri jekkk..bukan nyesal dengan apa yang aku buat cuma rase macam dah tak nak buat lagi...

Boleh je nak buat dan takde sapa nak halang... Tapi bila aku tengok orang lain buat, aku rase macam loya tekak jekk... hehehe...

so mulai hari ni aku nak kontrol diri..tak nak buat lagi dah... tak buat bukan makna dah tak suka.. tapi tak nak orang meluat..ok ke macam tu..

Apa yang aku tak nak buat tuh...?? Let me tell u the story....maaf kalau ade yang terguris perasaan ke apa..ni pendapat aku jekk...lecturer aku kata dulu pendapat tu takde yang salah asalkan relevan...


Begini ceritanya...dulu kan aku suke tulis mende2 jiwang la, maki orang dalam fb...So aku rase macam tanak buat dah...

sebab??

Bila aku jiwang2 la..miss him la, ape la...aku rase aku jujur lahirkan rase buat si dia...but at the same time aku kena realise ade yang meluat mcam mana aku tgk org lain berjiwang dekat fB.. ayat aku bila tengok mende2 tuh...

"alahh...macam ko sorang ade awek / balak.."

so, aku dah kutuk orang so aku tak nak buat mende yang sama...lagi pun hubungan yang dijalinkan bukan konfem aku kawen ngan die pun..kang kalo tak jadi sapa yang malu??aku gak kan....but harus diingat...aku tak publish kat Fb jekk...hati tetap serupa..tiada yang berubah...

ciss..aku nyanyi lagi masih jelas pulakk..opss...

dan lagi satu, aku tak nak kutuk orang kat Fb..tu pun melambangkan peribadi kita yang kuat kutuk orang kan?aku pun bukan perfect sangat...malu la orang tu kalo aku kutuk die kat fB...cer kalo orang kutuk aku terang2 kat fB..mst aku tensen jugak kan??(dah kena dah pun)..

So Nurul Syuhada, sila kawal posting anda..kalu gatal jugak nak posting mcm tu, sila hidekan dpd sume orang..melainkan dengan org tertentu sahaja yang leh baca...

"Cermin diri, hiasi peribadi.."

Sunday, September 19, 2010

makan ngan kawan..


malam sebelum aku balik KL...
aku g umah Ecah bersama2 dgn nuwol n kamariah...boraknye takdela sangat but gelak kitorang mmg tak hengattt...!!

habis je raya..lepak jap kat Bahau..minum2 je pun dekat marrybrown..ingat nak g Fun Fair jap..tapi hujannn..!!

ni la kawan2 aku mase form 6 dulu..cuma x cukup sorang ahli iaitu wan yang kepenatan sebab siang tu akak die kawen...

Friday, September 10, 2010

hari raya pertama...


Raya hari ni aku mandi sunat tapi tak gi semayang sunat pasal bersiap terhegeh2...hehehe... Lepas bersiap, terus g masjid kat Bayai...bukan semayang jugak, just sempat dengar imam baca doa, salam malam dengan sedara pastu ade makan kuih2 sikit kat depan masjid tuh...
Satu lagi acara wajib di pagi raya, menziarahi pusara ayahanda...akan ada sorang imam yang akan ketuai bacaan tahlil untuk arwah sedara mara dan port kami mestila kat sisi pusara ayahanda....
Dah je sedekah fatihah n doa, kami g umah nenda yang lebih glamer dengan panggilan wan dikalangan kami,cucu2nya....
Makan sesedap rasa, balas dendam nye pasal...hehehe...adeyy..yang x best sume kata muke aku nmpk lain (meaning?? gemuk laaaa...hahahaha...)
Dah puas makan kat umah wan, kami akan mula gerak ke rumah Wan Ngah, Wan Lang, Umah adik ayah yakni makngah ngan Pakcik Lebai...lepas tu terus gerak balik umah kami kat batu Kikir balik...Macam boring sikit sebab tahun ni turn mertua adik beradik aku...eosk mungkin mereka bakal tiba kat sini...

Malam ni ade BBQ kat bayai...ke Bayai lagi la aku malam ni nmpaknya...uuuu...cedapnyeee....

Tuesday, September 7, 2010

nak jadi kuat lagi...........

"wanita dengan air mata bukan untuk meminta simpati...sekadar melepaskan rasa hati.............."

sometime kita akan rasa sedih, down secara tiba2... kadang2 kalau tak tahan sangat kita akan menangis.... erm...perlu tak aku menangis bila aku sedih...

seboleh2nya aku tanak menangis...walau mcm mana hebat sekali pun dugaan...aku tak nak nagis... but tu lah...aku bukan sekuat mana pun....nampak je kental...hati ni kuat jugak terusik...

nak2 dekat raya nie...selalunya pagi raya aku akan tahan nanges... sebab sebak...tahun ni raya kedua belas tanpa ayah... :(

tahun kedua raya tanpa ayah dulu...aku tak leh tahan...sepanjang hari aku nangis...hehehe..malunya aku time tu....

sejak tu aku tekad tanak nangis lagi mase raya time lepas ziarah kubur ayah...

(korang leh la cakap....korang ade ayah...takkan paham ape yg aku rase...)

cepat gak sedih bila rasa terpinggir...bukan orang pinggirkan but tetiba je pulak nak rasa mcam tu...sedih je bila apa yang kita rasa kita patut dapat...but orang lain yang dapat...

but...aku nak kuatkan hati aku...aku kata kat hati...

yang Allah tu aturkan kehidupan ni terlalu indah...........aku mungkin tak faham kenapa Allah atur hidup aku tak macam yang aku nak...sebab Allah bagi kebaikan yang lebih daripada apa yang aku nak...apa yang aku nak tu tak sebaik yang Tuhan bagi...

Allah tu kan maha penyayang...

Allah amek ayah sebab ayah baik...

Tuhan nak cepat2 bagi ganjaran kat ayah...

adeyy...sama la jugak macam dulu...aku pk kenapa aku takde jodoh dengan Daus...ohh....rupanya Allah nak bagi aku Aril.. (hehehhee..)

dulu aku pk, kenapa Allah tak bagi aku belajar dalam course law...oh...rupa2nya Allah nak bagi aku peluang belajar lebih banyak bila aku keje lam bidang knowledge management....

kenapa Allah takdirkan mak sakit kanser...oh rupanya Allah nak suruh kami lebih hati2 dalam pemakanan dan lebih beri perhatian kat mak....

kenapa Allah takdirkan aku kuat bergaduh dengan Aril....oh rupanya aku ni banyak lagi kelemahan...kena sedar diri lagi...

kenapa Allah takdirkan aku duduk di KL....oh rupanya Allah nak beri aku lihat kehidupan yang pelik di KL dan mencabar keimanan aku....

kenapa Allah takdirkan aku selalu jadi mangsa penipu...oh rupanya Allah nak beri tahu yang kat dunia ni bukan semua orang tu baik dan jujur....

pendek kata...apa jua yang Allah turunkan pada kita kat dalam dunia neh...mesti ade sebab yang terlalu indah...cuma kita kena syukur dengan kurniaan dan tak berhenti berusaha untuk mencapai kejayaan....

so, Nurul Syuhada, sila jgn rasa nak behenti keje bila stress dgn keje, sila jgn rase nak clash bila gaduh, sila jgn rase tensen bila dilanda musibah...

sebab hidup ni macam matematik....mesti ada jalan penyelesaiannya.................

Sunday, September 5, 2010

Copy sikit dpd Amazingnara...

Kebenaran di sebalik penipuan dan kebetulan.

Iklan-iklan Aidilfitri yang dipaparkan oleh sebuah saluran televisyen terkemuka Malaysia, TV3 setiap kali mendapat sambutan hangat dan komen yang memberangsangkan oleh para penonton dari segi kualiti dan mesej yang disampaikan selain daripada iklan yang dikeluarkan oleh Petronas. Hinggakan ada yang tertunggu-tunggu di kac televisyen setiap kali musim perayaan hampir tiba semata-mata untuk menunggu iklan-iklan ini disiarkan. Namun Iklan Aidilfitri 2010 tampil dengan membawakan 1001 kelainan. Apakah yang lainnya?

Di sini ada beberapa ulasan tentang iklan yang dipaparkan. Sama ada pembaca-pembaca yang bijak sekalian hendak mempercayainya atau tidak, terpulang.


Scene 1 – Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingk…ap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu
2.Buku – Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
5.Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis6.Sangkar Burung – Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 – Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar – Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik – Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah – Samaran untuk kenderaan Santa Claus4.North Star – Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)
Pokok Krismas – Simbol Paganism


Scene 3 – Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura – Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih – POPE – Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca – Pelawaan Masuk Kristian

Scene 4 – Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu – Bangsa Melayu.

Scene 5 – Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang – Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
2.Teluk Intan, Hilir P…erak (Anson) – Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
3.Kuala Lumpur – Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 – Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra – Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 – Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo – Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.


Apa sebab perlu dipaparkan tulip dalam iklan Aidilfitri sedangkan banyak lagi bunga yang boleh disiarkan. Tulip ini mempunyai bahan yang menyala (pelita) di tengahnya seolah-olah tulip Buddha ketika melakukan upacara keagamaan mereka.


Mungkin gambar ini kelihatan biasa bagi sesiapa yang tidak menyedari tapi secara kebetulan atau tidak, inilah hasil penelitian yang diperoleh..


Rasanya semua sudah makruf tentang bintang 6 bucu yang terpapar bukan? Masya Allah.. Anda punya akal, nilailah kesemua ini dengan akal bijak anda..