Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, September 22, 2010

keje aku...

Knowledge Management Executive...jawatan apa tu?ko wat apa?kau berilmu sgt ke?

dan macam2 lagi soklan yang aku terima bila aku cakap aku keje apa...mmg jawatan ni baru diperkenalkan kat Malaysia dan tak banyak kampeni yang apply KM dalam organisasi derang... aku sendiri mase mula2 keje sini pun blur jugak..keje apa aku kena wat neh??

so buat kali pertama aku nak share apa yang aku buat selama ni kat HCM Engineering Sdn Bhd selama setahun lebeh aku kat sini k...sharing is loving..!!
Ok...kalau tahun lepas, aku akan arrange program KM yang derang dah rancang sejak aku takde by year... sama ade k-chat atau k-visit...so tetiap bulan aku akan bukak KM planning tu dan ikut je program yang derang dah plan...disebabkan aku keje dalam anak syarikat HCM iaitu KPS-HCM, aku akan run semua program dalam KPS ni lah...

so adelah buat k-visit dua kali last year, ade k-chat kesihatan la, tazkirah lah...mcm tu la...
so aku akan come up dengan proposal, bajet etc2...

once da approve, kuar memo...dan aku akan arrange la sumenye dari segi participation, tempat makan, kat mana nak kumpul n sapa nak kasi briefing...

so on that day, aku bukan wat apa2 pun..just supervise je derangnye participation, attendance, amek gambar, wat report...

dah tuh, aku pun jadi makin paham le kampeni aku ni wat apa...dah mule la kenal sikit2 mesin2 bagak yang ade kat jalan raya tu, kene apa yang derang dok buat atas jalan neh n macam2 lagi...

selain dpd program KM, aku pun buat jugak majalah kampeni iaitu majalah Jom Santai dak jugak KCRC...selalunya aku akan jadi penyelaras but sumtime aku wat grafik n editing jugak,,

alah...takla hebat macam majalah REMAJA ke, Maskulin ke apa..simple2 one...just make is as one of the channel for KM la kate orang putih..hehehe...

tapi tu cite tahun lepas...tahun ni pun tak banyak beza sebenarnya cuma ade pembaharuan dari segi implementation...

tahun ni COP diperkenal kan = Community of Practice...

yang mana COP ni akan membantu kelancaran program KM...dulu kan kalau buat apa2 program KM sapa2 pun leh join...but dengan adanya COP neh, program KM akan dijalankan berdasarkan tugasan masing2...selalunya ikut department laa...macam aku jaga dua COP iaitu HR COP dan jugak Maintenance COP...

so senang sket nak wat keje rasenye sebab dua2 COP ni based kat KL...sonang kojo acik..hehehe..leader pun kat sini gak..so senang le...
so aku akan buat program ikut keje derang...mcm Maintenance ni lebih kpd k-chat, k-visit lah...but kalo ade yang nak g training aku akan submit nama kat HR jekk..tu HR nye keje...hehehe...

HR lak byk internal jekk...derang akan pass baton sesama sendiri(hehehe..) bila tiba turn derang present, derang akan present lah..tgk la, kadang2 wat k-chat, penah jugak buat mini forum ajekk...aku mcm biase, pantau jekk..amek gmbr, wat report but mcm tadi la...memulakan dgn poposal,bajet ect...

tahun ni masih jugak wat majalah kampeni..tu la keje aku..heheh..ada paham..wat yang asik tanye aku wat apa...tu la yang aku wat hari2...aku selalu make sure tetiap bulan mst ade program KM supaya aku tak boring g opis..hehe...

sebab program KM ni bukan atas arahan sesiapa tapi perlukan inisiatif KM executive tu sendiri...

4 comments:

Anonymous said...

i know what you do now....he3...

Nurul Syuhada said...

tau x pe...tapi hang ni sapa?

TWEETY BERT said...

oii.. ko tgk belod den lawa tak?? haha jangan jelesss

Nurul Syuhada said...

tah pape je komen ko neh..huh..!