Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, October 31, 2010

Jom layannnn...


LIRIK LAGU MASIH JELAS - HAFIZ AF YANG TELAH AKU CREATE SEMALAM MASE BARU BALIK DPD JOGING BERSAMA2 DENGAN NANI...HEHEHE...LAYANNNN

Beralih hari ke hari
Masih tetap serupa
Tiada yang berubah
Dari hari kami joging, kami ke gym...

Oh tensen, ntah bila nak turun,
Berat badan ku ini,
Setelah sekian lama,
Kami joging, kami ke gymmmm....

Masih jelas setiap lemak di tubuh
Wajah bulat di pipi kami iniiii...
Masih jelas setiap lekuk yang seksi
Menghiasi tubuh ku, waktu kau usha akuu....

Timbang berat
Setiap hari di rumah
Tapi tak pernah turun
Malah semakin naik
Keranaku, keranaku asik makannnnn....

Masih jelas setiap lemak di tubuh
Wajah bulat di pipi kami iniiii...
Masih jelas setiap lekuk yang seksi
Menghiasi tubuh ku, waktu kau usha akuu....

Masih jelas setiap lemak di tubuh
Wajah bulat di pipi kami iniiii...
Masih jelas setiap lekuk yang seksi
Menghiasi tubuh ku, waktu kau usha akuu....

Sudah suratan gemuk begini
Ku harap kann..sementara..
Selagi hayat ku masih ada
Ku ke gym dan juga joginggg....

Beralih hari ke hari
Masih tetap serupa
Tiada yang berubah
Dari hari kami joging, kami ke gym...

Thursday, October 28, 2010

tak nak bela

Aku memang tak suka membela haiwan... macam kucing ke, arnab ke, burung ke... orang kata kalau suke binatang tu tanda penyayang..habes yang tak suke tu tak penyayang keww...??

adeyy...
ade la sebabnye kenapa aku tak nak bela haiwan..aku tau kucing ngan arnab tu comel tapi kalau leh aku tak nak terlibat dalam hal2 penternakan kucing arnab dsbg neh...

sebab...........

dulu aku pernah bela kucing...kucing tu betina...beliau sangat rajin menangkap cik CT-kus yang ade kat umah...lepastu stended la..kucing tu asik beranak jeee...encik hensem yang nampak brutal ni nama die Boboy..die milik famili encik Norman

lepas tu kang lahir la anak2 die yang hensem dan jelita...aku pun mula la sayang kat anak2 die jugak..aku dah anggap anak die mcm anak aku jugak..kira mcm anak angkat lah..aku timang2 die, tukarkan pampers, dan sebagainya (agak tinggi personasifikasi aku..hahaha...)

lepastu kang..aku mula jadi x keruan bila anak2 die mati satu demi satu...aku akan rasa tak selera makan, x basah mandi, tak lena tidur...pastu yang hidup lak asik wat keje amal buat kek kat rumah...mak aku yang x leh tahan sabar suruh abg aku buang...

huwaaaaaaaaaaaa......

tu yang aku lemah sebenarnye...malas la nak sedih bila kucing kena buang atau mati...

ingat lagi dulu aku ada bela 3 ekor arnab..ade kawan hadiahkan...abg aku yang baik hati g beli dawai, kayu, paku dan macam2 peralatan untuk membina sebuah chalet bagi menempatkan arnab2 tersebut...thanks to my abg, Encik Norman..

aku suke bagi mereka makan kangkung dan jugak lobak merah especially bila pencen mak aku da masuk akaun..hari2 lain aku kutip kangkung tepi longkang buat juadah mereka menjamu selera....arnab kat zoo negara...

ntah..mungkin jodoh aku dan mereka tak panjang....aku terpaksa masuk asrama, sebab mak aku nak dok kedah bagi menjaga anak2 along aku...aku amanatkan arnab2 tersebut kepada kawan2 aku...

namun, kepulangan aku setelah sebulan dok asrama tidak menjanjikan aku kebahagiaan...uhukkk (air mata meleleh dgn sound effect Wali Band - Yang)

aku balik2, kawan2 aku kat kampung memberitahu bahawasanya dua ekor di kalangan mereka mati sementara sekor da kena culik dengan penjahat...

kematian arnab aku juga dilaporkan adalah berlaku secara misteri kerana mayat beliau dikerumuni semut api...

huwaa....sekali lagi aku menangisss...

demikian lah ceritanye kenapa aku tak nak bela haiwan - sebab aku tak nak nangis lagi...tak nak rase kehilangan lagi.....

sila baca...kisah yg syahdu =)

copy and paste...cerita yang menyentuh perasaan..tak tau sapenye cerita....hope jadikan renungan...... hargai yang ada....

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye.. Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok.. kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,

Terima kasih kerana menawarkan cintamu,

Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,

Ara memang cinta padamu,

Dan Ara menangis bila abang melamarku

Buat suamiku yang baru kupunya,

Luaranku mungkin nampak sempurna,

Luaranku mungkin ramai yang terpesona,

Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,

Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,

Ara hanya mampu tersenyum pada abang,

Andai abang mahu Ara berjenaka,

Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbica,

Seperti orang lain berbicara,

Kerana Ara tak mampu ketawa,

Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,

Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,

Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,

Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,

Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..

Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

(T.T)

Wednesday, October 27, 2010

tak nak tido lambat lagi...

isnin malam selasa, aku lepak2 berborak2 tak hengat dengan Nani ngan Suha sementara Sue da lena diulit intan...

boraknye borakkkk...

dah pukul 1 lebey..mak ai..lambatnye aku tidooo..

sudahnye esoknya meeting, tengahari pulak ke Bentong...badan penat yang amat...petang selasa tuh, balik keje aku landing2 kejap..nak rehatkan badan...ntah bila masa aku terlelap..tau2 dah subuh..

aku masih pakai baju kurung...mak aiii...

kantoi la maghrib dan isya...adesss...

tu la, tido sampai 13 jam, pale aku masih pening sampai sekarang...

moral of the story, Nurul Syuhada, sila masuk tidur sebelum pukul 10..!!

Tuesday, October 26, 2010

lawak paling sengal aku rasa...haha..

copy paste dpd amazingnara...



just imagine kalo dpd zaman hang tuah ade facebook..mmg gila laa...hahahaa...
sapa la agaknye yg rajin sgt wat ni semer kan? cool lah...

bersolatlah...........(copy paste)

....
by Anas Abdullah on Friday, October 1, 2010 at 7:26am

Ada seorang manusia yang bertemu dengan syaitan di waktu subuh.

Entah bagaimana awalnya, akhirnya mereka berdua sepakat mengikat tali persahabatan.

Ketika waktu subuh berakhir dan orang itu tidak mengerjakan solat,

maka syaitan pun sambil tersenyum bergumam, "Orang ini memang boleh menjadi sahabatku..!"

Begitu juga ketika waktu Zuhur orang ini tidak mengerjakan solat,

syaitan tersenyum lebar sambil membatin, " Rupanya inilah bakal teman sejatiku di akhirat nanti..!"

Ketika waktu asar hampir habis tetapi temannya itu dilihatnya masih juga asik dengan kegiatannya, syaitan mulai terdiam......

Kemudian ketika datang waktunya maghrib, temannya itu ternyata tidak solat juga, maka syaitan nampak mulai gelisah,

senyumnya sudah berubah menjadi kecut. Dari wajahnya nampak bahwa ia seolah-olah sedang mengingat-ngingat sesuatu.

Dan akhirnya ketika dilihatnya sahabatnya itu tidak juga mengerjakan solat Isya', maka syaitan itu sangat panik.

Ia rupanya tidak boleh menahan diri lagi, dihampirinya sahabatnya yang manusia itu sambil berkata dengan penuh ketakutan,

"Wahai sahabat, aku terpaksa memutuskan persahabatan kita !"

Dengan keheranan manusia ini bertanya, "Kenapa engkau ingkar janji bukankah baru tadi pagi kita berjanji akan menjadi sahabat ?".

"Aku takut !", jawab syaitan dengan suara gemetar. "Nenek moyangku saja yang dulu hanya sekali membangkang pada perintah-Nya, iaitu ketika menolak disuruh sujud pada "Adam", telah dilaknat-Nya; apalagi engkau yang hari ini saja kusaksikan telah lima kali membangkang untuk bersujud pada-Nya (Sujud pada Allah). Tidak terbayangkan olehku bagaimana besarnya murka Allah kepadamu !", kata syaitan sambil beredar pergi.

copy and paste...

Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.

Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.

1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan.

2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.

3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.

4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.

5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.

6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.

7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.

8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.

9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.

10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan.

Thursday, October 21, 2010

terlupa...ni yang betul..

Penyakit terlupa ni mmg selalu dialami oleh sesapa pun...aku ni pun x terlepas dpd sikap yg sedemikian rupa...aku tak suka lupa tapi selalu lupa...

1. dah nak habis mandi baru terfikir "aku da cuci muke ke belum..?"

2. da start g keje baru teringat h/p tertinggal kat umah / da start nak balik umah baru teringat h/p tertinggal atas meja..

3. dah dok lepak2 kat meja kat opis baru teringat aku belum punch...sudahnye merah jua padahal datang awal...

4. dah sampai rumah baru teringat lom punch out...dem..!

5. dah tulis blog separuh jalan aku lupa aku nak cerita pasal apa...sudah nye out of topic...

6. dah kuar dpd bilik bos baru aku pk, ape yang bos aku pesan tadi...?? kang nak tanye balik takut kena maki plak.. :p

7. dah pakai mekap baru teringat lom pakai bedak... :p

8. nak semayang subuh tapi baca niat semayang isya...seb bek tersedar hari masih pagi..belum nak malam...

9. yang ni sedih skett...balik rumah n terus menuju ke bilik atuk..nak tgk atuk sihat ke x...aku terlupa atuk da meninggal... :(

10. aku selalu lupa nama anak buah aku...ahahahaha...sebab tu kebanyakan derang aku panggil adik je...hahahahaha....

11. dah buat salah n mintak maaf...tapi aku lupe pe salah yg aku da buat...ekekeke...
tu la aku ni kuat sgt tido...tu yg otak lembab...sume mende nak lupa... adeyyy..kena makan kismis ngan kurma byk la aku neh...hehehehe....

terlupa...

Sebelum aku memulakan cerita tentang terlupa, aku teringat kat Nani yang hangin pagi tadi pasal kena saun...ekekeke...

pagi tadi mase nak kuar g keje, ade keta yang park keta depan aku..cantik keta die..civic putih..i likeee....!!

try la nak tolak but upenye die tarik hand brek...aku pun x lepaskan peluang ni utk hon sekuat alam untuk tuan die turun n alihkan keta die...

pinnnnnnnnnnnnnnnn...pinnnn.................dan sambil nani pun menjerit

"WOIII SAPA NYE KETA NI...ORANG NAK CEPAT G KEJE AAHHHH...!!"

habis satu bangunan menjerit...

"oiii..diamla..!!"

tertiba muncul seorang makhluk adam yang menjengah ke luar tingkap dan memberi isyarat keta tu die punye...

lepas tu die pun turun...sesampainye die kat keta kitorang, die terus saun Nani pasal Nani yang paling dekat dgn dier...

"lain kali nak hon tu tengok la keliling dulu..kan sy da letak no phone kat situ..."

hahaha..free kena saun...ekekeke...mana la aku perasan...hahaa

aku yang hon sekuat alam, Nani yang kena saun...apa lagi, Nani pun membebel start aku bla dpd kawasan umah smpi la opis...puas aku tenangkan die nyanyi lagu dangdut pun x jalan...
Sila abaikan aksi gedik aku di situ..ngeeeeee~~~~

die kata kemarahan die takkan hilang selagi tak post kejadian tadi kat FB...

suke ko la Naniiiii...

aku sebenarnye nak intro sikit je pasal kejadian pagi tadi...sudahnye aku terlupa kisah yang aku nak citer tadi..apa yang aku nak cerita ye? korang ingat x?

ermmm~~~

Wednesday, October 20, 2010

10 benda yang di sayang

Dalam dunia ni ade beberapa benda yang aku sayang...benda okesh...bukan orang...aku listkan 10 benda tersebut..

1. Gelang tangan
hadiah pemberian bonda tersayang... nak dijadikan cerita, gelang ni mak aku beli mase hari ibu tahun 2003..sepatutnya hari ibu aku yang kasi mak hadiah...hehehe...usia gelang ni dah 7 tahun dah..tapi lepas mak belikan aku terus simpan dalam kotak sebab mase tu aku baru tingkatan lima..lepas tu sambung pulak tingkatan enam..mana leh pakai barang kemas kat sekolah...so mase raya tahun 2005, aku pakai gelang ni dan sampai sekarang aku tak pernah tanggalkan daripada tangan aku...dah lima tahun gelang ni melekat kat tangan kanan aku...asal aku tengok je gelang ni, aku senyum sendiri teringat kat mak aku yang comel dan hot tu :p...

2. jam tangan
hadiah pemberian ex-bf aku...sayang kat jam ni bukan pasal sayang kat orang yang bagi tu..oh tidaakkk...tapi sebab jam ni sendiri...thanks to him sebab hadiahkan kat aku jam ni sebab kalau tak tangan aku mmg jenis tak pakai jam...hehehe...jam ni masih berfungsi dengan baik...aku pun tak tau berapa harga jam ni sebab mamat tu tak pernah bgtau pun dan aku tak kisah pun pasal harga die...

3. lappy aku :)
aku sayang sangat kat lappy aku...sejuta kenangan aku dah dibawa lari sejak lappy tu kena culik dengan penjahattt..!!die bukan setakat bawak lari lappy aku tapi segala memori indah aku yang terkandung di dalamnya..kat dalam tu la ade video2 aku g karoke ngan kawan2, gambar2 mase bukak pose ngan rumet2 dan aktiviti menyidai perut, gambar2 mase aku bela rambut panjang macam pontianak, gambar2 aku n kawan2 study mase nak exam, video Irfan mase baby (sekarang die da 3 tahun)...rakaman perbualan jiwang2 aku ngan ex2 aku (hahahahaha..yang tu kalau hilang pun x der hal)...rakaman video dating2...ekekekeke...video lakonan aku mase teater dan semua gambar2 muda remaja aku sejak belajar kat UUM..aku hilang kenangan tuuu...apa aku nak tunjuk kat anak2 aku nti??

chehh...

4. my Ne-Yoie...
tu la harta paling mahal penah aku beli dan gaji aku setiap bulan hampir setengah gaji aku habiskan untuk beliau...aku namakan keta aku sebagai Ne-Yoie sebab tu gabungan nama aku dengan beliau (Neo + Ayoie)...cute x nama kitorang?hahaha...nama manja keta aku lagi satu untuk beliau ialah tenggiling hitam..hehhee...dah lima bulan rasenye beliau berkhidmat untuk aku, membawa body aku n nani yang seksi dan matap neh ke mana-mana..hahhahaaaa...

5. gambar muda remaja
aku mmg tak pernah buang2 gambar aku...sebab aku sayang semuanya.. termasuk gambar2 ex2 aku..wat apa nak buang?gambar tu sume tak bersalah...kalau nak tau aku kat umah ade 3 album yang besar...2 daripadanya hanya gambar sekolah...sejak kecik dulu mmg suke bergambar...sebab aku tau dalam mase 10 tahun akan datang muke aku akan berubah...so, ni la kenangan yang aku ada iaitu gambar...

6. Al-Quran menurut pandangan jahiliyah
sebenarnye ni adelah tajuk buku agama yang dihadiahkan oleh ex aku jugak sempena bestday aku tahun neh...da agak lama aku cari buku tu sebab tertarik dengan tajuk die...so, entry akan datang aku akan buat ulasan sikit pasal buku tu...mmg menarik sebab die cerita tentang dunia sekarang yang suke amek Quran tu separuh2...yang mana nak, amalkan, yang tanak, pertikaikan...

7. Tafsir al-Quran kaler ijo...
ni pun hadiah jugak sebenarnye...sempena konvokesyen aku awal tahun ari tu..hadiah pemberian Along aku...dulu aku ngaji guna tafsir Quran yang aku amek mak aku punye..tapi tulisan kecik sikt dan mata rabun aku ni payah nak nampak..but alhamdullillah...yang hadiah along ni lebih memudahkan mata aku untuk membacanya...target nak khatam tahun ni tapi mcm tak kesampaian jekk :(...hehehe...

8. Spek mata aku...kaler ijo jugak tangkainye..
spek mata ni pun da lama da..4 tahun da kowt..tapi aku tau ramai tak tau aku ni speaky..sebab jarang sgt pakai spek...aku pakai spek sejak 13 tahun lagi n sampai la sekarang neh..sayang sebab tu la spek pertama aku yg pada hemat aku agak mahal...huhu..ye la..mase zaman sekolah beli spek sume kan ade subsidi...60% setiap pembelian...so amek spek mahal pun bayar separuh je..but sejak da bis sekolah...mane ade subsidi..mahal laaaa...sebab tu aku masih pakai spek lama smpi skrg...

9. my transkrip...
gila ke apa x sayang...3 tahun belajar, dapat jugak mende neh...alhamdulillah...walau hanya sijil, mende tu la yang meletakkan aku kat mana aku sekarang..syukurr..meski pun ade fail :p

10. my h/p..
ni pun sayang jugak..da hampir 3 tahun pakai...yang aku beli guna duit ex aku..hakkk33....

10 mende yang aku sayang ni bukan ikut turutan tapi random jekk...sebab sumenye aku sayang...semuanya ade nilai walau pun mungkin pada orang lain takde harga pun...yang penting bagi kita ialah untuk mengetahui nilainya, bukan harganya.................

Monday, October 18, 2010

Busana Muslimah (copy paste)

Oleh: Pria Malaya

Rosmah rasmi festival pakaian Islam?..Rosmah Mansor sokong cara pemakaian Islam? Rosmah Mansor berbicara mengenai pakaian wanita Islam?...

Maka tidak peliklah, festival pemakaian islamic yang diadakan Kuala Lumpur April lalu menampilkan cara/fesyen pemakaian muslimah versi 1Malaysia Umnoapco..sungguh memalukan..

Salah satu agenda terbaru dajjal bagi membogelkan pakaian MUSLIMAH Malaysia dan Indonesi yang diterajuai oleh kerajaan 1MALAYSIA, Rosmah Mansor!!..penyokong 'parti Islam' Umno pasti terharu dengan bini PM Najib Razak..

Gambiran:-

sumber:blog

kambing says:astagfirullahhalazimm.... inikah pakaian islamik??? dunia dunia~~

Kerjaya sebagai nek Mudim

Nek Mudim?apakah? selalu orang kata Tok Mudim..??

kan?
hahahaha..
aku la Nek mudim suatu ketika dahulu...

tugas aku takde la macam tok mudim yang mengerat2 tuh...hehe...

aku memulakan kerjaya aku sbg Nek mudim seawal usia 18 tahun mase tu baru lepas SPM yang mana aku bertugas di sebuah klinik di Melaka...

dan mangsa pertama aku merupakan anak Indonesia berusia 10 tahun kalau x salah...

mase pertama kali memulakan kerjaya aku aku agak malu2 tenggiling melihat @#%$ mereka walau pun budak kecik...hehehe...

tapi lama kelamaan aku semakin biase dengan keadaan ini...lepas habis STPM pun aku berkhidmat lagi di klinik kat Melaka tuh and ade gak time2 cuti sekolah aku wat freelance (waaahhh................)

pengalaman?wahahahaha....

part ni yang aku x leh tahan neh..

muke kena sepak..? biasaaa...
tangan aku kena cubit..? biasaaa...
bahu aku kena terajang...? biasaa...

hahaha..maklum la..bebudak ni mase nak masuk tu nampak je kental...da masuk dalam tau la kecut ke tak..ekekeke...

kalau yang selalu2...mak ayah akan wat pilihan sama ada nak wat cara biasa iaitu kerat dan jahut(ehhhehe...) atau penggunaan smart klamp..

smart klamp tu kaedah sarung...die potong je tapi tak yah jahit..bebudak yang guna cara ni leh terus pakai seluar lepas bersunat sebab bahagian yang luka tu takkan terkena kain dan derang tak rase la ngilu...hehee...dalam masa 3 hari, sarung tu leh la dibuka kembali..tapi jangan la lepas sunat tu terus naik basikal ke, main panjat pokok ke...terkoyak ko nye #$#$%$ tu kang baru tau...hahhahaa.....

kadang2 bila aku temankan doktor tu g menyunat...ramai makcik2 yang suke tanye kat doktor tuh..

"eh Man, ni bini kau keee?mudanyee..."

aku ilek je wat muke kental..gila ke apa umur aku baru belasan tahun kowwwttt...ekekeke...

dan sepupu2 lelaki aku yang besar2 pun suke nyakat...

"kalau aku tau Nurul yang sunat kan, tak nak aku sunat mase kecik2 dulu.."

cisss...gila ke apa..haha...

dan hukum bersunat ni sebenarnye pun mmg dah diikuti oleh kaum lain sebab mase aku masih keje klinik, ramai jugak yang umur 20-an dalam kalangan Cina yang daftar sebab derang kata untuk kebersihan..bagus la..Hukum Islam tu kan mmg cantik n sempurnaaa...

so kanak2 yang takut bersunat tu tak yah la takut sebab best tau...ramai yang hulur duit kat korang nanti mase kain dah tergantung ke atas...ekekeke....

"credit to Dhiya Hilmi (member mase form 6) yang beri aku gelaran ni..."

Sunday, October 17, 2010

kasar vs lembut

ramai orang yang cakap aku kasar...dah lama dah orang cakap hal ni tapi aku tak caya..sebab aku rase aku takde la sekasar mana...

but when sumone wat comparison antara cara aku n cara perempuan lain...aku pun terfikir..

haah la..aku ni kasar..hehee...

cer tengok orang lain...tak kira la laki ke perempuan, kalau kat kedai makan n tengok waktu diorang nak duduk..normally orang akan tarik kerusi tu dengan tangan n duduk...

tapi aku..??

aku akan alih kusi tu dengan kaki..!! sekali lagi... dengan KAKI..!!kusi tu dah teralih n posisi yg sesuai baru aku duduk...wahahaha..teruk tul perangai aku neh..hahaha...

malam tadi puas nani ajar aku cara nak tutup pintu ala2 wanita melayu sejati...puas die ajar tak masuk ajar jugak..die kata aku kaalu tutup pintu, tersentap org dengar..

GEDEGANGGG..!!

padahal bukan mood marah pun but aku mmg tutup pintu agak kuat...hahaha...

so sorry tu my hosmet...

malam tadi aku dapat hosmet baru...untuk mula2 for sure die akan terkejut but lama2 harap die biase tgk aku mcm tu....

sapa kata aku tanak berubah...?? amek masa gak tuuu... slowly lah yer.... dah terbiasa sejak kacik agaknye...bukan takde org tegur..aku je yg degil, keras kepala rase diri selalu betul..hahaha...

but kadang2 aku pk gak..ade gak pekdahnye aku kasar neh...

sebab kalau kat kampung aku suke gila berkebun...kalau ade pokok2 yang mcm da nak mati tu aku tebang jekk...hahaha...kuat x aku?ekekekeke...

kerja2 yang kasar mcm mencangkul ke, menebang ke, just leave it to me...insyallah aku leh wat...

teringat aku dulu2...zaman jahiliyah aku..seb bek aku tak wat mcm tu lagi dah...taubat dah weeehh... dulu2 mase sekolah ramai gak makhluk2 suke cari pasal ngan aku...kalau aku tanye kawan2 best aku mase sekolah mst derang ingat lg...

ade lah se geng minah2 ni kutuk2 aku
port aku gado dulu

"harap je pakai tudung labuh, perangai mcm sial.."

aku terus g kat budak tu betul2 kat tengah padang..just imagine time tu balik sekolah n semua orang berkumpul depan kelas tengok aksi aku bergaduh...gaduh mulut jekkk...tapi hampir jugak mulut budak tu nak kena lempang dgn aku...seb bek die ngelak..hahaha...

tah apa2 perangai aku time tu errkk..malu lak bila terkenang...><

kalau ade yang sumpah seranah aku dpd jauh dengan ilekkkkkkkkk je aku tunjuk jari tengah tanpa perlu cakap apa2...

malu weehhh kalau teringat kisah lama...jahiliyah betul aku mase tuh...


so, skrg ni masih lagi dalam proses nak betulkan diri sendiri..masih mengharapkan sokongan dan nasehat...


teringat aku mase nak introduce ex aku kat famili aku...aku menyopankan diri...ketuk pintu dan beri salam dengan sore yang paling lembut..

"Assalamualaikum............"

seluruh kaum kerabat aku menoleh kat pintu sebab derang tak cam aku...dengan penuh sopan santun aku bukak pintu...

yang mak aku pulak terus tanya..

"eh, sapa tu..?"

dan bila semuanya mendapati "wanita sopan" itu adalah aku, maka hampir pecah la dinding dan hampir roboh atap sebab bergema derang gelakkan aku....


derang gelak sebab tetiba aku jadi sopan..hahaha....

derang bantai membahan aku...mentang2 la bawak balak, terus jadi sopan...hahaha...

tu yang kadang2 aku bantai menjawab bila orang tegur aku kasar...

"bila orang jadi sopan santun pesal sume orang gelak...tu yg malas nak bersopan santun tuh.."

dan derang jawab...

"bukan gelakkan...tapi siyes kelakar gila...hahhahahaa...selalu bukak pintu mcm nak roboh pintu tu...hahahahaaaa...."

heheh....mst lawak gila agaknye derang tgk aku time tuh erkk..hehehe...

tapi tak pe..tu sume cabaran...hopefully kalau tetiba angin aku nak sopan, takde org yg gelakkan aku lg pasneh..ekekeke...

Thursday, October 14, 2010

hari ini lebih baik daripada semalam...

Ada seorang kawan...dulu sangat2 close dengan dia...sangatttttttttttt...

Sepanjang aku kenal die, die mmg baik... kalau nak tunjuk kat mak buat menantu pun mmg tak risau lah...

tapi sayang seribu kali sayang...kenapa die perlu berubah...kenapa jadi semakin tak baik??dan kenapa perlu tunjuk ketidakbaikan die tu kat Facebook...??

aku pun tak baik sangat...tapi atlis aku still the same...still mcm orang kenal aku 10 hatta 20 tahun yang dulu pun...

aduhai...aku tau kau mesti baca blog aku ni..sebab kau penah kata kau suka baca...entry ni pun mmg khas untuk kau....

dear my fren...dah la beb..jangan malukan diri sendiri lagi...kau penah cakap kat aku satu ketika dulu yang kau TAKKAN wat mcm tu sebab kau kata kau bukan spesis manusia yg mcm tu dan kau kata orang yang wat mcm tu sumenye poyo...

tapi at last apesal kau buat??

kau pun penah nasihatkan aku dan aku mmg tak buat...tapi kau buat mende yang kau larang aku buat...

per neh?

i've been tru this and i got the consequences..!!

then pk lah sikit...kau mungkin happy dengan apa yang kau buat but i'm sure that will not last long...believe me...malah one day kau sendiri akan malu dengan apa yang kau buat...

and 1 more thing...kalau kau rasa nak wat sangat..tak yah la publish sgt kat FB dan tunjuk kat satu dunia....kau tayang kelemahan kau sendiri je sebenarnya...aku tgk pun terkedu...agak2 lah..

aku sbg kawan nasihat je la...terserah la nak ikut ke tak..jangan one day kau mengadu kat aku yang kau kesal dgn semuanya...aku takkan layan...

sekian time kasih...

Ainul Mardhiah...


Ni lah anak buah aku yang ke 27 dan anak ke lapan untuk alang...comel sangat..gambar ni diambil selepas sehari kelahiran die...ade belah kat dagu taaw...ala2 Siti Nurhaliza gitewww....

Part yang paling aku suke ialah nama die..aku baru plan nak letak nama anak aku mcm neh..nama2 srikandi Islam zaman dulu2...mcm Zinnirah, Siti Khadijah ke, Ainul Mardhiah...

tapi tak pe lah..anak alang yang lahir dulu, maka die yang ade peluang letak nama ni kat anak die..semoga Ainul Mardhiah akan membesar sebagai puteri yang bijak dan solehah..aminnn....

Semoga dengan kelahiran Ainul Mardhiah akan menyerikan lagi kehidupan kami yang berkeluarga besar ni..hehehe....

Wednesday, October 13, 2010

hah..!!aku baru teringat..!!

aku baru teringat aku nak tulis apa tadi..haha...just back from lunch..

usha2 gadget2 best nak taruk kat blog neh...aku rase mcm meriah lak kalo blok ade mcm2..lantak la korang nak kata semak ke ahapa..hahaha..pas register kat Nuffnang, mcm2 iklan kuar..tapi kadang2 semenet je die ade..pastu hulang balik..

duduk la je situ diam2..apa la...kasi meriah sikit aku nye blog ni..x la bosan sgt...pastu korang da tgk iklan tu bawak2 la klik n tgk apa ada sana...haaa...25 sen per klik tuh...cukup 30 ribu aku kawen..hahahahaha....

tapi masalah jugak kalo letak gadget bebayak neh..nti berat lambat loading...hilang mood aku nak baca blog aku sendiri..hehehe...

takpelah..aku usha2 dulu apa gadget2 yang menawan....kalau ade yg menarik akan ku hiasinye di bluw blog ku ini...(tak mo tulis blue nti korang pk lain...)

daaaaaa.....

20 minutes before lunch...

Ngantuknye la pulak mata ni padahal aku tido jarang melebihi 10 malam...selalunya kul 9 da tarik selimut..wawawawa...

Nak tgk tv?aku bukan minat sgt citer2 kat tv neh..

Nak dgr radio? aku bukan ade radio pun..

dah tu nak wat mende agie..??tido sudehhh....rase mcm takde life gak...tapi nak wat cane...mmg itu je yang aku suke wat..hahaha...

aku nak citer mende tadi sebenarnye hah?aku lupa lah...jap g kalo aku teringat, aku sambung citer...nyanyuk aku ni dah agaknye..hahaha...

aku rase............

Kini aku terasa macam nak balik kampung... Duduk dengan mak.. Jual keta..atlis aku takde hutang besar...

petang2 leh berkebun kat belakang umah, kasi ayam makan... leh tanam sayur n pokok bunga...siram pokok...

malam2 tolong mak ajar budak2 mengaji...jadi ustazah kejap..hehee..

leh tak aku nak wat mcm tu?

income..??

yaaa...aku rase nak keje kat kampung je...leh tak kalau aku nak keje kat klinik Acik?acik?will u accept me as your staff?hehehe...

gaji lebeh kurang 600 sebulan..ermm..ok x mcm tu?kira lepas la setakat nak bayar PTPTN seratus sebulan..hehehe...

leh ke?leh ke?

ke tak leh?

Sunday, October 10, 2010

wahai lelaki...

kalau nak ngurat..tak yah la puji aku lebih2...baru sembang 2-3 minit dah kata aku ni baik la..lain dari yang lain la...

aku bosan la dengan pujian lelaki...sebab asik itu je la ayat korang...beb, lu silap orang la nak usha...gua tak makan puji..gua tak makan bodek la..nak usha aku wat cara lain laaa...

kalau ade hati nk usha gua, jumpe mak aku dulu...takyah nak kunun2 nak berkenalan sebab terpikat dgn keayuan aku ke (sebab aku tau kau tipu), terpikat dengan aku yang asik wat lawak je (memang mana2 laki akan cakap aku lawak), terpikat dengan cara aku yang selamba ke apa ke...weeyy..ayat lapuk laaa...

sebab pujian tu nanti akan berubah jugak one day...korang akan start cakap..

peh..gila minah neh...kasar la die ni...kurang ajar gila mulut die...huh...queen kontrol lah...taknak la minah ni..kampung style...ciss...kuat cemburu...kuat merajuk dan sebagainyaa...

da bosan la weeeyy...ni pun tah betul tah mamat ni..ntah sapa2 tah...ntah2 nyamar jek..bosan la cara ngorat "budak sekolah" neh..huh!!

ni lagi satu hal yang macam nak paksa aku kawen ngan die lak...ade la sorang neh..asik pakse aku kawen ngan die je..aku taknak PAHAM takkk?

huh...

sekian luahan rasa untuk hari ini...

my weekend...

alamak..muke Jah tak nampak..huhuu...

Khamis Jah datang umah aku..bestnye jmpe beliau... She is my best friend since 1st semester in UUM...we had so much fun together...on friday, i sent her for an interview at Putrajaya... i put my head on her shoulder and told her everything happened to me...

Thanks Jah...u are really understanding fren...i'm so lucky having u as my fren....

Sabtu...

takde mende nak wat with my hosmet...after melayan Hindustan named Maan...we planned to jog kat area umah aku...

alih2 time aku baru nk melangkah keluar, hujan renyai2...wawawawawa....

cancelled nak jog...aku sajes la g gym..hehehe...ni la antara aksi2 kami ke gym..hehehe...
Ahad...

together with Nasuha n Nani..kitowang went to Career Fair kat Mid Valley...hurmm...sayang lah...g booth Suriafm derang da tutup auditon utk DJ..codey den..takpe lah..we moved to another booth...Berita BERNAMA...waaaa...leh la nak try...after waiting for 2 HOURSS..!!...aku pun dapat turn aku...thanks to Nasuha n Nani sebab sudi temankan...hehehe...aku ni terlupa nak pandang kamera sebab sebelum ni kan aku g voice test untuk DJ..mana ada pandang kameraaa...hahahaha...kali ni baca berita TV la macikk..bukan berita radio...tu yg aku nmpk tundukk jeh tuh..hehe..takpe la kalo fail..at least aku try kan..never try, never know..!!doakan aku ye semuaaaaa...

Tuesday, October 5, 2010

sekilas ku teringat...


semalam aku baca blog Suha...citer sal tudung labuh per semer...n x sangka..kisah kite mcm lebey kuang jekkk...

hehehe....bukan apa...sebelum ni, aku mmg pakai tudung labuh...x caya?korang datang la umah aku n tgk gambar2 lama aku...huhu...then, da elok2 pakai tudung labuh pesal tukar pakai tudung yg tak berapa labuh tuh??

hehehe...

sebab bukan per, aku ni kan ala2 kasar skett...pastu suke gelak kekuat, perangai tah apa2..aku tak nak pasal aku sorang, orang akan cakap..

"harap je pakai tudung labuh, tapi perangai tappaper..."

dah masak sgt dengar ayat neh....aku pun tak nak jejaskan imej wanita bertudung labuh yang jugak merangkumi mak aku, akak aku dan sedara mara tak lupa jugak anak2 buah aku yang tudung mereka jauh lebih sopan dpd aku....

aku nak perbetul diri aku dulu..biar selari dengan imej....dan masih mengharapkan bimbingan dan sokongan...

bukan mudah nak berubah...

dari kasar jadi lembut...
dari gelak kuat2 jadi slow...
dari berwajah sombong jadi berwajah manis...
dari ego jadi tawaduk...
dari cakap besar, jadi rendah diri...
dari tak banyak ibadah jadi banyak ibadah...

biar aku pakejkan diri aku dengan nilai2 murni...baru akan diikuti dengan pemakaian dan imej yang sesuai...

selama setahun aku dok KL...mcm2 fesyen rambut aku tgk..rase nak aje tanggalkan tudung ni dan ikut fesyen semasa...tapi itu kata nafsu, hati aku kata...

"mak bapak kau dah ajar pakai jubah dan bertudung labuh sejak kecik, kau nak tanggal sume pulak bila dah besar..."

dan aku penah usik2 mak aku, tanye kat die..

"mak,leh tak nuwoy nak bukak tudung n pakai skirt macam mak dulu2..??"

mak jawab..

"dunia makin maju ke depan...asal ko nak ke belakang??" dengan bersahaja die menjawab...

adess..terkena aku...

ni la azam aku...aku tak nak tanggal tudung aku...kalau pun tak bertudung labuh...aku masih bertudung.................masih tak pakai seksi2...huhuhu.....

dan kini dah lebih dpd setahun duduk KL...aku masih x kenal rokok, arak, clubbing malah aku tak penah sekali pun masuk pavillion...caya x?huhuhu...

aku tak nak bebas sangat....aku nak mcm aku kat kampung...biar la org nak kata aku orang kampung ke apa...aku lebeh suka dok umah...kalo jenjalan pun selalu dengan Nani je la... (dulu bertiga sekali dengan aril...huhuhuhuhuhuhuuuuuuu.....:( ..... )

bukan nak berlagak baik ke apa...ni janji aku pada diri sendiri..kalau pun aku kasar ke apa ke...aku masih menjaga batas2 aku...demi janji aku pada mak aku n aku takkan sia2 kan kepercayaan yang mak aku beri...sebab AKU SAYANG MAK AKU....die sorang je manusia dalam dunia ni yang takkan tinggal kan aku walau apa juga yang datang melanda pada aku...

aku tahu suatu hari mak mungkin pergi....aku nak die bangga aku jadi anak die sebelum die melelapkan mata...................................

Monday, October 4, 2010

my blog...

berdasarkan pemerhatian aku kat Nuffnang, jumlah visitor aku makin bertambah hari ke hari...aku pun x sure sapa la yang rajin sgt baca repekan aku neh but thanks sudi melayan blos yang tidak sepertinya ini...

berdasarkan graf (chewwah...)jumlah visitor ni agak tinggi pada 28.09.10...yakni sehari selepas aku clash...haaa...ni mesti kes nak tau pesal aku clash kan?hik hik hikkk...(bajet hot lagi...)

malas la aku nak cite pasal apa yg terjadi sebab salah aku..hehehe...biar le org2 yang rapat je yang tau....and for him, please forgive my mistakes...sy tak sengaja... :(

Friday, October 1, 2010

secebis...

kau boleh buang gambar aku, kau boleh buang semua pemberianku, kau boleh remove aku daripada friends....tapi aku yakin...yang kau takkan mampu untuk memadamkan kenangan kau dan aku.................................................

aku tak tau apa yang kau nak angkuhkan setakat berjaya delete aku dpd fren tanpa ragu...

ingat aku kisah ke?lantak kau lah...nothing to do with me....agaknye awek kau goyang tgk aku da single...

definately..im not that desperate..!!g jaga awek kau elok2...