Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 30, 2010

kalau lah mmg betul Kamal Adli =)

selalunya kita pengguna Facebook ni hanya akan approve orang2 yang dikenali sahaja utk masuk dalam friend list kan?macam tu gak la ngan aku...

so kalau ade yang tak kenal tu selalunya aku biarkan smpi la berlambak fren request dalam list...tadi ade fren request, aku dok usha2 la sapa yg add aku ni...


wah...kamal adli pun add aku laaa...hahaa...kan best kalau ni yang real but aku yakin ni fake punye akaun..aaayyooo....but kalau betul pun ape salahnya kan? kang mengamuk lak Intan Ladyana kang...hehehe...yang tuan punya fake account ni desperate takde org nak kawan ngan die agaknye smpi nak kena menipu atau pun saje2 buat akaun palsu utk jadi stalker...

jadi la stakler yang gentle...guna akaun sendiri add org tuh..kan senang..ape daa...hahaha

Wednesday, November 24, 2010

just sharing some opinion...

sekarang ni kan musim kahwin...macam2 cerita kawen yang aku dengar...yang nak bertunang pun macam2 kisah...sebelum aku merepek dengan lebih jauh, aku mengambil kesempatan ini (chehh..) untuk mengucapkan selamat pengantin baru kepada Puan Siti Fatimah dan pasangannya, Amir...semoga menjadi pasangan yang soleh n solehah, dan dikurniakan zuriat yang menjadi bekalan di akhirat...diharapkan jodoh berkekalan hingga ke syurga....

Ctiey, ko tak marah aku curi gambar kau kan?hehehe...

ok sambung citer tadi...

hantaran ialah topik utama apabila seseorang nak melangkah ke alam perkahwinan... tapi zaman sekarang ni macam dah jadi trend dimana anak2 gadis berlumba2 meletakkan hantaran yang tinggi...kira kasi saingan lah...yang dekat kampung, bersaing dengan tean sekampung, yang bandar, bersaing dengan gadis sebandar..yang artis, bersaing dengan sesama artis...

sedangkan ikatan perkahwinan itu kan ikatan yang suci bahkan Islam itu sendiri agama yang mudah dan tak menyusahkan kepada penganutnya...

yang mana kaya tu mungkin tak kisah la dengan hantaran yang tinggi...but macam mana pulak nasib lelaki yang daripada keluarga yang sederhana, yang berpendapatan sederhana...tapi hajat nak kawen tak kesampaian sebab tak berkemampuan nak sediakan wang hantaran beribu2...

itulah yang sampai ada yang terpaksa buat loan demi untuk bernikah dan hidup secara sah dengan insan yang dikasihi...lepas tu anak dah berderet, loan tak habis2 jugak...kan kesian macam tu..but apakan daya, dah itu tuntutan hidup zaman sekarang...

teringat pula saya pada satu kisah, rombongan lelaki yang ingin meminang seorang gadis tanpa menyelidik latar belakang wanita itu terlebih dahulu...ketika sessi memperkenalkan diri, ibu lelaki tadi bertanyakan ibu wanita itu tentang pekerjaan wanita itu...dan ibu wanita itu merendah diri menyatakan anak gadisnya hanya bekerja di kilang...

selepas itu, dengan tidak semena-mena,ibu lelaki tadi membatalkan niat untuk meminang gadis tadi...

apa pandangan anda terhadap kisah ini?

mgkin ibu lelaki itu fikir yang gadis itu tak layak dengan anaknya...seorang gadis tang hanya mungkin berkelulusan SPM nak kawen dengan anaknya yang mempunyai ijazah?? no way...

tapi, ketika ibu lelaki itu berlalu pergi, dia tak tahu gadis yang bekerja kilang itu sebenarnya merupakan jurutera di kilang itu...hmmm...

kisah kedua pula mengenai seorang lelaki yang pening kepala untuk mencari dua puluh ribu untuk meminang gadis idamannya..tak kisah dengan cara apa sekali pun..die tetap mahukan gadis itu...ibu gadis itu memberikan alasan, die dah penat jaga anak dara die sampai besar..kos nak bela anak dara ni bukan murah...dan ibu gadis itu memberikan harga mati... nak kata anak die berpelajaran, ade phd...bukan mahu menghina tetapi anaknya hanya berkelulusan SPM...kalau anak yang SPM die mahukan 20 K...macam mana pula agaknya hantaran utk anak gadisnya yang mempunyai diploma, ijazah dan sebagainya???

komen saya...ibu lelaki tu pun menanggung kos yang besar jugak untuk besarkan laki tu... niat yang ikhlas utk memperisterikan anak gadisnya juga sudah sangat baik... kenapa pula perlu disusahkan lelaki itu...lelaki itu juga sayangkan anaknya kerana sudah bertahun mereka bercinta...sudah pasti mereka mahukan satu hubungan yang suci...kenapa perluuu begituuu??

saya nak komen byk2 pun tak berani sebab saya sendiri belum berkahwin tapi saya harap pada suatu hari yang saya harapkan akan tiba itu, saya masih berpegang pada pendirian saya untuk tidak menyusahkan bakal suami sy..saya harap sy masih boleh berdiri di atas kaki sendiri...saya harap saya masih saya....huhuhuhu....

Monday, November 22, 2010

dulu lain, sekarang lain...

semalam housemate merangkap department mate aku beria bagitau yang dulu aku nampak kurus...cuma nampak kurus atau memang kurus itu aku tak sure...

sebab seingat aku, aku mmg tak pernah jadi individu bertubuh kurus...mmg aku dikenali sbg seorang yang berisi sejak aku kecik...celah mana yang aku kurus neh?

Nani bersungguh2 kata aku mmg kurus, peha kecik per semer..aku pun geledah la gambar2 lama aku kat FB dan au sendiri terperanjat..haah eaakkk..kurus jugak aku zaman dulu...hahah...mmg beza gila dgn skrg neh..hehe...

let's check it out..!!
but ini lah yang berlaku setelah aku meninggalkan zaman belajar...manyak gumuk wwwoooo...hahaha...
ni lah yang terjadi bila makan dah tak terkawal...exercise da tak buat...wahahahhaa....montelnye akuuuu..wawawawawa....

Thursday, November 18, 2010

aku rasa dewasa apabila...rasa remaja apabila...


selalu jugak dalam hidup ni asik lupa diri je..hehe... kadang rase macam baru semalam habis sekolah, macam baru semalam masuk u, baru semalam masuk darjah 1...semuanya masih terpahat dalam hati dan ingatan............tu yang rase macam tak tua2 tuh...hehe..but when several things happen, tetiba aku rase macam dewasa gila...hehehe...let's check it out..!!

Rasa muda bila..........

>>> tengok gambar2 lama masa zaman sekolah

>>> tengok kat tingkap, masih nampak kelas aku mase tingkatan 6...

>>> bila jumpe kawan2 mase sekolah

>>> bila jumpe sedara mara yang x rapat n tanye aku dah tingakatan berapa sekarang...hehehe...

>>> bila aku ukur ketinggian aku, masih tak berubah sejak tingkatan 1..terbantut sebenarnye..hehe...

>>> bila lepak ngan kengkawan n masih gelak2 mcm bebudak

>>> bila aku masih kena marah dengan mak

>>> bila aku dapat kad besday gambar kartun2,...hehee...

>>> bila aku g mana2 n orang panggil aku "ye dik, boleh sy tolong.."hehehe...

namun demikian, aku rasa dewasa setiap kali...

<<< time gaji kuar...huhuhu..aku da ade tanggung jawab nak setelkan duit keta, duit umah, loan, ASB dll...

<<< setiap kali aku mula memandu...

<<< bila aku tengok anak buah aku yang aku suke dukung n timang mase baby dah leh dukung and timang baby lain..

<<< bila tgk kat FB kawan2 aku dah ramai yang dukung anak sendiri...

<<< bila orang suke tanya aku "bila nak kawen..??"

<<< setiap kali meeting kat opis bermula

<<< bila anak2 buah aku lagi tinggi dpd aku..hehehe...

<<< bila hulur duit kat mak tetiap bulan...wahhh...

<<< bila anak2 buah beratur utk dpt duit raya dpd aku

<<< bila aku perlu jadi doktor love utk kawan2 yang bermasalah dengan awek masing2... (awek merajuk pun nak tanye aku cane nak pujukk..appa daaaa...)

<<< style="text-align: center;">actually macam2 lagi yang kadang2 buat aku terfikir...oo..aku ni da dewasa...dah ada tanggung jawab sendiri...dah kena berdikari..tak leh harap kat orang lain...putaran hidup selalu berubah, 10 tahun dulu aku budak tingkatan 2, tahun ni aku 24 tahun, 10 tahun akan datang mungkin aku seorang ibu...hahaha... hehe...ni la muke aku pada usia untuk menghabiskan sisa2 24 tahun di tahun 2010 ini..hehe...

Wednesday, November 10, 2010

aduhai office mate ku...

penat2 aku karang story baeek punye bertajuk perfect match...habis sume content ditukar nye gara2 aku guna lappy die dah tu tak log out akaun blog...sumtime FB aku juga di hacknye dengan menulis bebukan...adeyy la encik fahmi neh...but penah gak aku berjaya hack fb die balik..hehe...takpe la Fahmi, ade ubi ada batas tawww...

hehe...

so, kepada readers, entry tersebut bukan hasil tulisan sy..tetapi tulisan encik fahmi dimana anda juga boleh melawat blog beliau di http://fahmiownstuff.blogspot.com/

jejaka dua dari kiri itu la encik fahmi...

perfect match...part 2..best..

setiap hari kamis, jam 2.30 ptg...

aku dan nani pasti akan tercongok depan bilik nani tgk muka kawan2 opis...

Dorg ni mmg unik...lain dpd yang lain...sbb dorg pakai seluar..aku pakai kain..suar kecik di dalam...dorg ni mcm rancangan realiti untuk cari pasal....mcm ceta BANG BANG BOOM..

akan ade 5 org jejaka tampan yang akan berdiri dengan gagah..segagah badan abg GAGAH nani.. ...kemudian, aku akan memanggil jejaka mana2 lah untuk dipilihi buat pasagan...adehh..

bila mamat aku pilih tu masuk, aku dan nani akan matikan lampu pada rostrum kalo aku n nani tak minat ngan mamat tadi...hmm sape la agaknya yg kena tutup lampu 2 kan..

kalau aku minat, akan ada lampu biru pada rostrum masing2...
jejaka kacak 2 tadi akan memperkenalkan diri dan ade 3 slide yang cerita pasal diri die kat aku, nani jadi penilai kerjaya die.. dan pandangan die terhadap cinta terhadap aku..nani check muscle gagah ke tak..

hehe..

lepas tu aku leh tanye apa je soklan kat die...kalau dah berkenan kan..hehe..i ok aje..

lepas tu kalau smpi 3 slide pun masih ade yang nyalakan lampu, maka jejaka tadi leh pilih la mane2 awek yang die berkenan untuk g dating n die dapat hadiah berupa elaun dating dengan aku..

kalau 10 org nyalakan lampu, die dpt la 1000...kalau ade3 org je...300 la die dpt...jadi la 2 pun aku dah murah hati dah bagi..

mcm tu la kisahnye...try la tgk..mmg layan.....layan drift dengan keta NEO aku...nani amalkan bersenam setiap hari..Malaysia Boleh..1 OPIS..

perfect match...

setiap hari kamis, jam 11 malam...

aku dan nani pasti akan tercongok depan TV tgk citer NTV 7 utk tgk citer ni...

cite ni mmg unik...lain dpd yang lain...die ni rancangan realiti untuk cari jodoh....

akan ade 24 org gadis yang akan berdiri dengan rostrum masing2...kemudian, MC akan memanggil jejaka mana2 lah untuk diadili oleh gadis2 tadi....

bila mamat tu masuk, gadis2 tadi akan matikan lampu pada rostrum kalo tak minat ngan mamat tadi...

kalau derang minat, akan ada lampu biru pada rostrum masing2...
mamat tadi akan memperkenalkan diri dan ade 3 slide yang cerita pasal diri die, kerjaya die.. dan pandangan die terhadap cinta..

hehe..

lepas tu perempuan2 tadi leh tanye apa je soklan kat die...kalau dah berkenan kan..hehe..

lepas tu kalau smpi 3 slide pun masih ade yang nyalakan lampu, maka lelaki tadi leh pilih la mane2 awek yang die berkenan untuk g dating n die dapat hadiah berupa elaun dating..antara jejaka yg berjaya bawak awek pulang dengan elaun..hehe..

kalau 10 org nyalakan lampu, die dpt la 1000...kalau ade3 org je...300 la die dpt...

mcm tu la kisahnye...try la tgk..mmg layan.....

Sunday, November 7, 2010

katakan tanak kepada ROKOK..!!

buat pencinta rokok sekalian..korang bukan tak tau..rokok tu bahaya..

but bila orang cakap...

Sebatang rokok memendekkan hayat 3 minit..korang jawab ajal maut kat tangan Tuhan...

Rokok leh menyebabkan kemandulan...korang jawab alah, abang aku tak hisap rokok 5 tahun kawen pun takde anak...

Rokok leh wat gigi rosak, senyum pun tak cantik..korang jawab alah, kan ade ubat gigi khas utk perokok...

Rokok leh sebabkan kanser...korang jawab, atuk korang umo 80 tahun pun isap rokok tak kena pun...

Bila suruh behenti korang cakap....ko ingat senang ke?cakap leh laa...kalau tau mcm ni akibatnya, sejak mula aku takkan merokok...

Bila cakap rokok tu membazir...korang kata nak sapot ekonomi negara...beb, kalau korang sakit, berbaloi ke sapot ekonomi negara..kerajaan sendir kuarkan berbillion ringgit utk kos perubatan korang tau x?sapot mendenye tuh??

Bila cakap anak dalam kandungan mungkin mutasi gen atau kecacatan otak atau fizikal korang akan cakap...tu sume takdir...bukan semua anak perokok kena mcm tu....

beb, korang nak tggu badan da macam mayat hidup, gigi sume da takde, nafas da semput baru nak behenti keww??

ok la kalau korang kata ajal maut kat tangan Tuhan..itu mmg lah..but berbaloi ke korang hidup sampai 100 tahun but korang dapat sakit jantung ke, kanser ke, sejak berusia 20 tahun..

korang mampu ke nak tanggung kos perubatan?

korang sampai hati ke tgk anak bini jaga korang susah payah..?

n tergamak ade anak yang cacat hasil semaian yang x sihat punca dpd korang??

arwah ayah aku menghidap kanser...sebab rokok...ajal maut mmg kat tangan Tuhan but penyakit tu kita yang cari..!!

die isap rokok sejak muda dan 30-an die behenti..nak tau die behenti cane??

BEHENTI SECARA DRASTIKKK..!!

ilek je die..bukan die tak ketagih but die kata kalau die kurangkan sama je, akan rasa ketagih balik...

mase proses die nak behenti, die akan kunyah hacks utk hilangkan tabiat die tuh...but ajal mautkan....umur 58 die pergi mase anak2 die masih sekolah...

korang nak tgglkan anak bini mcm tu gak ke?contoh dah ada...

n adakah korang yakin yang korang akan tergolong dalam golongan yang "tak kena" tuh...dengan ari2 makan ajinamoto, dengan pencemaran udara, tambah dengan rokok lagi, lauk pauk yang berlemak lagi, tak bersenam lagi...korang rase korang akan selamat...

nak atau tak nak terpulang pada diri sendiri beb...baca la buku neh...tribute to arwah ayah aku hasil penulisan Doktor Norman...

Tuesday, November 2, 2010

mari menggedik

mase ngah boring2 kat tepi padang mase aktiviti gotong royong ngan Naniey...







Monday, November 1, 2010

hantaran korang bape?

entry ni amat menarik..ntah sapa punye tah...tapi bila aku baca aku rase mcm nak kawen n mintak hantaran dalam 2k jekk kat bakal laki aku..ok ke mcm tu...huhuhu...

Nota : Bagaimana seorang pelajar tahun akhir Universiti yang hampir bunuh diri kerana depresi setelah ditinggalkan kekasih mengubah kehidupannya 180 darjah menjadikannya insan yang paling bahagia di muka bumi ini dengan perkahwinan di usia awal. Berikut adalah coretan terus dari hati dan mata pena beliau tanpa sebarang editing…

Saya berusia 21 tahun, dan sudah berkahwin. Masih muda bukan? Suami saya berusia 23 tahun. Juga masih muda. Kami berdua masih belajar. Jadi, Mengapa berkahwin? Kalau ikut kata mak ayah, “Nak bagi bini makan apa? Pasir?”

Perjalanan cinta saya tidak mudah. Sebelum berkahwin, saya pernah teruk dikecewakan bekas kekasih. Dia minta masa 3 tahun dari tarikh kami “declare”, untuk bersedia untuk berkahwin. Hampir 3 tahun, saya ditinggalkan untuk perempuan lain. Kecewa? Sudah tentu. Jujur, saya hampir bunuh diri. Saya mengalami depression di maa saya disconnect dengan dunia luar.

Tapi selepas itu baru saya sedar kehadiran suami saya yang sudah 4 tahun menunggu peluang. Pada mulanya, saya ingat sekadar “cinta rebound”, tapi selepas 2 bulan berkenalan dan bercintan, suami saya melamar untuk berkahwin. Pada mulanya, saya ingat satu gurauan. Akhirnya si dia berani call ayah saya, dan minta izin untuk berkahwin, kerana takut kehilangan saya lagi.

Ayah saya pun dahulu berkahwin ketika belajar, tahun 1 peringkat ijazah. Suami saya pelajar perubatan tahun 3, dan saya Cuma tinggal 2 bulan untuk mengakhiri pengajian. Ayah saya bersetuju, dan memandangkan saya sudah kecewa, takut juga pisang berbuah dua kali. Akhirnya, kami berkahwin. Dengan mahar RM200, sebentuk cincin emas, tiada hantaran, tiada majlis, kami bernikah.

Simple bukan? Kenapa perlu pening??? Kalau anda lelaki, anda mesti ingin berikan segala yang terbaik untuk bakal isteri anda. Dan, kalau anda perempuan seperti saya, semestinya inginkan hantaran yang tinggi (lulusan ijazah sekarang, rate hantaran RM10K ke atas). Perlu tidak?

Maaf perempuan, kalau terasa. Saya bukan jual diri, saya tidak perlukan hantaran RM10-20K. Saya tidak letak harga untuk nilai diri sendiri dan harga cinta saya. Ini masalah kalau kita kahwin cara Melayu, da bukan cara Islam. Saya perempuan lulusan ijazah, saya ada tulang 4 kerat, dan saya boleh berusaha, kenapa perlu mengharap dengan lelaki? Suami bukan untuk dibebani, tapi untuk Disenangi. Isteri bukan untuk dibeli, tapi untuk dikasihi.

Kos kahwin sekarang paling rendah pun RM20K serba satu. Hantaran, majlis, belum baju, pelamin. Tapi cuba fikir, perlu tidak? Baju raya kan masih ada, cantik lagi. Kasut raya pun masih baru. Kenapa perlu buat majlis di hotel, dewan orang ramai kan ada? Kalau rasa sangat mahal untuk katering, boleh upah orang masak, tinggal sediakan bahan dan peralatan. Bersanding tak perlu, buat penat badan duduk macam tunggul depan orang.

“Seganlah. Nanti orang kata apa.” .. “Isk, buat malu belajar tinggi-tinggi, tak dapat hantaran”. Hai, ni mentaliti Barat. Bagi yang beragama Islam, ingat rukun nikah. Tanggungjawab selepas kahwin yang penting. Lebih baik duit sewa pelamin jadi duit persiapan untuk anak pertama. Prioritikan penggunaan duit anda. Kos bersalin bukan murah. Kalau di hospital kerajaan, paling kurang perlu ada RM400-500. Tapi di hospital swasta, minimum RM2000. Kos ada anak sangat tinggi sekarang.

Pernah cuba lihat harga setin susu bayi di pasar? Harga lampin pakai buang? Dan sekarang, anda masih terfikir pelamin itu penting? Ini tak kira duit nak beli kenderaan, beli rumah. Pening!! Jadi jangan bebankan diri anda dengan majlis perkahwinan yang membazir dan tidak perlu.

Saya bahagia sekarang. Boleh keluar dengan suami tanpa rasa takut dan malu, disentuh lelaki bukan mahram. Dan suami saya tidak perlu takut saya diambil lelaki lain seperti dulu. Apa semua yang pasangan bercinta lakukan, kini kami lakukan dengan halal. Dan kami boleh lakukan lebih dari itu, dengan halal. Tidak perlu risau. Kami aman dan bahagia. Saya dan suami masih bercinta. Masih belajar mengenal sesama sendiri. Dan percayalah, tak guna bercinta lama-lama.

Seganlah keluar dengan pasangan yang tidak halal untuk anda. Saya dan suami, masih seperti pasangan yang baru bercinta. Saya mampu tanggung hidup sendiri, kerja dan cari duit sendiri. Buat apa menyusahkan suami? Dan suami berusaha belajar bersungguh-sungguh (bagi pelajar perubatan, anda faham maksud saya),untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Saya tahu ego lelaki tercabar, tetapi saya jujur cintakan suami saya. Saya tak ingin jadi beban, cukup asal dia berasa senang dengan saya.

Tidak perlu nafkah yang besar, semampu yang ada saya terima. Bakal-bakal isteri sekalian, bersyukurlah dengan suami anda. Dan bakal-bakal suami sekalian, hargai isteri kamu. Terima kekurangan dan kelemahan pasangan anda. Persamaan membina keserasian, perbezaan itu melengkapkan.

Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Jangan putus asa. Berkahwinlah! Semoga anda semua merasa tenang dan bahagia.