Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 25, 2011

Hari ini hari yang hening

Hari ini mungkin satu hari yang indah bagi sesetengah orang... Tahniah di atas keindahan alam tersebut...

Hari ini mungkin ada yang menangis...sabarlah wahai teman...

Hari ini mungkin ada yang menganiayai orang lain...ingatlah...akan ada balasannya...mungkin balasan tu tidak kena pada kita...mungkin pada anak2 kita..

Ketawalah sepuasnya pada hari ini dengan penderitaan dan penganiayaan kepada orang lain...ketawalah..ketawalah...

Tapi jangan lupa yang Tuhan itu maha agung...sementara diberi peluang, bertaubatlah... sementara diberi masa, insaflah...kehidupan di dunia hanya sementara...


Friday, January 14, 2011

Anugerah Bintang Popular...aku laa..hehe...

Namaku Nurul Syuhada Mohd Norawai...ade orang panggil nama ku Nurul, ade yang panggil syu, ade yg panggil sue, x kurang jugak yang panggil nama aku Syuhada... Tapi kalau kat kampung orang panggil aku Ayoie...

No matter what it is, nama lam ic n sijil kelahiran aku ialah Nurul Syuhada...nama yang famili aku kasi..so, aku rase tak salah kalau aku perasan glamer apabila....


AKUKAH ITU?HAHAHA...(dipetik dpd Rotikaya.com )

Akibat mengikut hawa nafsu..........

Hati kami benar2 terusik oleh satu peristiwa...hal ini sangat membimbangkan kami... Namun kami akur..mungkin ini ketentuan Ilahi.. apa yang perlu kami lakukan? Kami perlu akur dengan keadaan..

Mungkin ini semua salah kami kerana tidak berhati2... faktor2 luaran jua mungkin menjadi punca...

Ya, sememangnya kami yang bersalah..kami bersalah kerana terlalu enjoy dengan nikmat hidup di dunia ini tanpa menyedari kesan buruk yang mungkin kami perlu telan hari ini..

Sudah ramai yang memberi nasihat kepada kami agar berubah, namun kami enggan..kami tetap menjadikan hawa nafsu sebagai ikutan...

Hari semalam mungkin kami boleh berseronok melayan nafsu serakah kami...Namun, melihat keadaan perut yang kian membesar gari hari ke hari..kami pasrah...ini semua balasan daripada Tuhan...

Hari ini kami sudah sedar...Hidup di dunia ini hanya sementara...akibat terlalu mengikut hawa nafsu, maka ini lah jadinya............





Namun demikian, kami tetap tidak berpuas hati...pada firasat kami, mungkin mesin ini yang bersalah kerana menipu kami, kami pergi ke alat penimbang seterusnya...maka inilah hasilnya...



melihatkan nilai mereka tidak berubah daripada alat penimbang sebentar tadi, aku pasrah...dan aku pun pulang ke rumah..........





Monday, January 10, 2011

Jangan betulkan PC anda...

Tak..mata anda memang x salah..header dia atas mmg kabur..sengaja dikaburkan..hehehe...

Kami bermain bowling..!!

Tapi bukan itu point yang aku nak citer...aku nak citer pasal bowling...hehe..korang suke ke main bowling? aku x suke...haha...t

u kadang2 aku mcm ngelat nak main sebab bukan main bowling tu tak best tapi sebab aku tak pandai main...but sesekali orang ajak main, aku layan kan aje..ape salahnye kann...


Juara kita..suha..

Ini la budak paling eksaitet ajak aku main boling tapi die la yang selalu kalah...hahaha...

Dah la kasi aku kasut sebelah kaler lain, sebelah kaler lain...huhuhu...

Mungkin kurang pendedahan terhadap game ni...sebab minat aku sebenarnye lebih kepada melalak die karaoke...aku tau sore aku takde le merdu mcm Ning baizura atau Black mentor..tapi nyanyi utk kepuasan diri jekk....
Balik dari keje..tensen sebab jem..huhuhu

Kat mana2 pun aku leh melalak..but tibe time sore aku takde sebab sakit tekak, nani la org paling hepi sebab tak yah dengar aku melalak..haha...aku yakin, die sgt sengsara selama ini...kah kah kahh...

Thursday, January 6, 2011

Krisis Minyak Masak...

Akak aku kat kampung call n suruh belikan minyak masak utk mak kat kampung...aku pun mula la menjejalah seluruh Tesco utk beli minyak utk bonda tersayang..mak aiii...kena catu kowttt..

1 famili leh beli 2 botol jekk meaning 2 kilo jekk cowang..aiseh man...

aku ingat balik kampung ni aku nak tanam pokok kelapa sawit belakang rumah...lepas tu bila buah sawit da masak, leh la aku blender wat minyak masak kan?

amacam idea aku?best x?

Tuesday, January 4, 2011

Darjah 1 tahun 1993...

Menjejakkan kaki ke menara gading eh darjah satu memberi aku 1000 nostalgia kat aku..hehe... Nama kelas aku, 1 Dahlia...nama sekolah aku, Sekolah Rendah Kebangsaan Port Dickson...Gambar ni mase darjah 4..cuba cari aku..hehe..(tips cari gigi aku dulu)

Hari pertama aku ke sekolah..bawak beg baru..tapi bukan mak atau ayah aku yang beli...tapi hadiah aku menang tempat kedua dalam pertandingan tulisan jawi mase Tadika Kemas peringkat negeri..dasat x aku mase tadika?hahahaha...

Hari pertama...aku tgk dalam kelas tu aku sorang je pakai tudung...aku terfikir mcm malu la pulak sebab aku je yg pakai tudung...hehe...

Lepas tu ayah aku teman aku kat dalam kelas bersama2 dengan ayah2 org lain...dalam hati aku pk, kat sekolah mmg leh bawah ayah ke? Kenapa ayah tak balik2 lagi ni..ishhh... Oooo..ayah bayar yuran sekolah aku rupanye..hehe...ayah teman aku smpi kul bape tah x hengat..lepas tu sebelum ayah balik, ayah kasi aku duit syiling lima posen...

Maih terngiang kat telinga ni pertanyaan ayah..

Tau tak duit ni berapa sen?

Kenangan dengan arwah ayah

Aku jawab..lima sen...

Ayah gelak besar...takkan la ayah nak kasi Nuwoy lima sen..ni lima posen la...sampai la sekarang ni aku masih ingat dialog ayah...tak tau la kenapa..hehe...

Lepas tu time nak balik, aku cuak..tak tau mana arah, mana tuju...kuar je dpd kelas, aku nampak wanita jelita...eh, mak aku rupanyaaa...mak tgh duduk dengan akak aku, Umu yang mase tu dah masuk darjah 3...

sesampainya aku kat mak aku, aku terus bukak beg aku dan kasi kat akak aku...maklum la orang susah..mana la mampu nak beli beg sorang satu...

lepas tu aku terus balik ke rumah...tu la kenangan aku di SRK PD...aku la anak terakhir yang ayah aku anta untuk masuk darjah satu...

dan lima tahun selepas tu, ayah aku pergi utk selama2nya.........al-fatihah...

Batu nisan di kubur arwah ayah

Bangah penah citer yang arwah ayah penah pesan..........dia takde harta utk ditinggalkan...yang dia ada cuma pendidikan yang die leh bg kat anak2 die...

insyallah..takkan kami sia2 kan, ayah............

Monday, January 3, 2011

keadaan meja aku mase baru smpi opis...hahaha...

saje je aku nk update blog ni utk menggambarkan keindahan meja aku (ptuiii..)

sesekala aku kemas meja n ubah kedudukan segala mende yg semak ni pun nmpk versatile gak kan?hahahahahahaaa...
eermmm....aku rase aku kena g sekolah Eric Leong la..belajar cane nak kasi seni sikit meja aku neh...hahahhaa............

berseronok2 pada Krismas...

Bergambar bersama penaja of the day,Dinul...hehe

Korang suke g zoo x?aku suke..hehe...Pada hari khamis, Mael texted kat fb n tanye sama ada aku mau kah aku nonton bola Indonesia lawan Mesia kat Bukit Jalil...aku kata x mo pasal da hujung bulan makanya poket aku kena kanser..hahaha...

Aku jelesss....huhu..lepas ni jangan segan2 ajak aku tgk bola lagi..aku nak ekotttt...!!

Keesokan harinya, die text aku n tanye lagi...nk join geng diorang g zoo tak...terus aku reply

"nakkkkkkk.."makanya, di hari Sabtu 25 Disember 2010 aku pun melangkah penuh kegirangan bersama housemate aku ke Pantai Dalam utk amek jejaka idaman Malaya (yang mana semuanya sudah berpunya) dan bergerak ke zoo negara..yeahh..!! x sesia ade member keje kat zoo..dpt gak jadi tourist guide disamping penyumbang tiket, ais krim n air oren kitorang...hahaha...

aksikan kegayatan aku n Nani tgk mcm2 haiwan kat sana...hehe...padahal ni kunjungan aku yang kedua dalam tahun 2010 yang mana kunjungan kali pertama adalah mase bestday aku dan ditaja oleh arwah ****........duluuuu punye ceritaa..hahaha...Ni la gambar kunjungan aku ke zoo mase April 2010


ni la akibat kepenatan...haha..bestnye ade driver..leh aku tido kat belakang...hahaha...

Saturday, January 1, 2011

Ayna da besar...

Tadi tengok FB kak Ela (Kakak ipar aku), aku tgk die anta Ayna, anak bongsu die daftar masuk darjah 1...dah besar rupanya Ayna maksu ni...dulu mase baby, aku penah jaga Ayna mase bibik die cuti n balik Indon dan aku bergelar Bibik sementara..hehe..
Ayna bergaya dengan baju sekolah die..hehe..teringat mase aku darjah 1 dulu..


Ayna di hari pertama jadi budak darjah 1..hehe...macam takut2 je die...
Mase tu aku selalu bawak die jalan2 kat pasar malam, g kedai...ramai org ingat Ayna anak aku sebab diorang kata muke kitorang dekat2 sama...ade ke patut aku ade anak??Time tu aku baru umur 19 tahun..huhu...Pantas betul mase berlalu, tau2 anak buah aku dah besar dah pun...hehe..

Sama ke muke kitorang??
Apa pun, aku harap, ayna membesar sebagai anak yang baik, tak nakal, pandai kat sekolah, aktif bersukan dan terus comel sampai bila2..hehe...