Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, May 25, 2011

sedor diri la wey...

Cintailah seseorang kerana kekurangannya, kerana suatu saat nanti kamu akan bahagia dengan kelebihannya…dan jangan pernah mencintai seseorang dengan kelebihannya, kerana suatu saat nanti kamu pasti kecewa ketika kamu tahu kekurangannya....

Agak bersetuju dgn statement neh sbb...just imagine...(contoh je tawww..!!) kalau aku ade bf...yg kurang hensem...keje pun sederhana, tak romantik langsung....lalu kami kawen....

lepas kawen baru aku sedar yang laki aku ni walau pun x hensem, x keje best, x romantik..tapi jaga solat, pentingkan agama, tau didik aku ke arah kebaikan....and for sure at that moment, aku akan rasa bahagia dgn kelebihan die.....

imagine pulak keadaan kedua....aku ade bf, yang kacak, keje best, gaji besor, romantik, caring..pendek kata sume perfecto lah...lalu kami kawen...

bersanding ngan anak buah sendiri...hehehe...

lepas kawen, baru aku sedar yang laki aku tu x semayang, yang akan maki aku bila aku ingatkan die waktu solat, yang akan mintak duit aku untuk berjoli...

and for sure at that moment aku akan kecewa dgn kekurangan dia...

but, mintak jauh la kann...kalau aku ade bf yg hensem, keje best, romantik n kuat pegangan agama untuk bimbing aku, konfem aku x rejek punye...hehehhee..

tapi kan Tuhan da tetapkan, Tuhan akan beri kita pasangan yang lebih kurang sama mcam diri kita...

so Nurul Syuhada, kalau kau tu x cantik, x kaya mana pun, x caring mana pun, bab agama pun masih tak berapa baik, tak yah la berangan nak yg perfect okeshh..!!

hahahaha....


Tuesday, May 24, 2011

bahaya ada dimana-mana

keeksaitetan aku melihat CBR testing membuat aku alpa kepada keadaan sekeliling..waaahh..bukan main eksaitet aku duduk bawah dori dgn staff lain nak tgk mcm mana CBR testing ni dibuat....

acer tgk....huhuhu....

so, sedang aku dok ralit tgk meter CBR tu berfungsi..dgn tidak semena2 lori seberat 30 tan tu tibe2 berundur...

aaarghh...aku terus lari dgn laju dpd bawah lori tersebut....

hampeh budak2 tu gelakkan aku sbb muke aku pucat....disebabkan trauma...

aku pun bla g tgk CBR tu kat atas tanah je...aku taubat tanak duduk bawah lori lg..

aku x nak jadi mcm ni..!!

aku nak maintain cukup lengkap anggota macam neh...!!
jadi please ingat..!!bahaya tu ade di mana2..mujur aku x kena lenyekkkkkkkkkkkkk...!!!

Monday, May 9, 2011

aku ade salah cakap ke?

Aku saje ym ngan sorang mamat neh sbb aku tgk status ym die mencarut...saje tegur..dan anda lihatlah akibatnya aku bila menjadi seseorang yang sgt jujur menegur org..hehhee...

.....................................................................................................................................................................
Aku: garang~~~

mamat tu: ?
Aku: status tu..
mamat tu: oooo e2 status lama tu
mamat tu: sorry lmbt
mamat tu: saya mandi td
Aku: oo..
mamat tu: o huruf
Aku: ?
mamat tu: dh sebut o td
mamat tu: sya agitau o huruf
Aku: ok..
mamat tu: ok
Aku: kenapa begitu emo?
Aku: mencarut2

saat2 die mintak MMS gambar aku..hahaha...dulu bukan main ko ngorat aku kan??

Aku: huhu
mamat tu: bila sy bengang,saya jd mcm tu la
Aku: sobbarul minal imannnnn..
mamat tu: e2 saya tau
mamat tu: tp saya bukan manusia perfect
Aku: yup..but tu bukan alasan utk kita x betulkan diri kita kan?
mamat tu: nop
mamat tu: e2 alasan saya
mamat tu: saya xmau betulkan diri saya
mamat tu: mcm awak,awk ngaku awk ni sorg yg membosankan
mamat tu: bg saya,saya ni sorg yg cukup penyabar..tp bila dh xthn marah,e2 la jdinya
Aku: but there is nothing wrong to be membosankan...compare to cursing... it's totally not right kan?
mamt tu: membosankan tu mmg xelok utk org lain..sama jugak,klu hot temper,xelok utk org lain
Aku: membosankan x elok untuk org lain?meaning?
mamat tu: haaa...e2 la..awk klu buat org len bosan,org akn malas nk bersembang dgn kita...
mamat tu: bila org sembang,apa pun awk xtau...
mamat tu: jd membosankan
Aku: then, x payah sembang ngan sy mende yg sy tak minat..same goes to me...sy pun takkan borak ngan org lain mende yg die x minat...simple..
mamat tu: haa..begitu jugak saya...xpayah bg saya marah..simple...
mamat tu: bila xbg saya marah,xda saya nk carut...
mamat tu: simple
Aku: marah tu boleh la nak marah..tp perlu ke nak mencarut?
mamat tu: yup
mamat tu: supaya org xkn buat saya marah lg
mamat tu: knpa awk nk tegur saya...
Aku: sbb sy tak suke org mencarut...
mamat tu: gf saya yg dh 9thn dgn saya,xprnh tegur saya
Aku: die suke agaknye
mamat tu: klu awak xsuka carut
mamat tu: awk
mamat tu: tolg jgn buat andaian
mamat tu: yg boleh buat putus kawan
Aku: andaian apa yg sy buat?
mamat tu: saya xsuka org judge klu dia xkenal pasal gf saya
Aku: i just said...sy tak suke org mencarut...
Aku: die tak tegur..itu hak die
mamat tu: haaa
Aku: but for me..sy tak suke..that's it..
mamat tu: dh tu,yg awk kata dia suka agaknya apahal
Aku: sy kata "agaknya.."
mamat tu: sbb tu saya tnya apahal
mamat tu: klu gf saya kata 'nurul syuhada tu prostitute agaknya'
mamat tu: hwo about that
Aku: sy malas nak cakap dgn org emo x bertempat~~~
Aku: be rational k..
mamat tu: emo xbertempat apa jadahnya
Aku: dah la..
Aku: sy malas nk bercakap dgn org emo~~
mamat tu: mmg awk membosankan
Aku: buang masa~~
Aku: tau pun
Aku: so, take it, or leave it~~
mamat tu: klu mcm ni,kita xkawan dr dulu xpa..nk tego,tp xreti
mamat tu: tegur yg menyakitkan ht,baik xpyh ambik tau
mamat tu: awk membosankan,xda pun saya heran
mamat tu: saya nk carut,nk maki,awk peduli apa
Aku: hahaha
Aku: itu die..
Aku: tanduk suda kelaur
Aku: *keluar
Aku: huhuhu
mamat tu: so what
Aku: dah la
Aku: bye~~
mamat tu: klu xreti nk bergaul dgn kawan,better u quiet
Aku: u shut up first..!!
Aku: sapa yg nak berkawan dgn sapa dulu?
mamat tu: sejak mula perkenalan awk mmg menyakitkan ht
Aku: awak ke sy?
mamat tu: sbb saya xkenal lg dr awk
mamat tu: skrg dh kenal...
Aku: so da kenal kan..
mamat tu: awk mmg patut diam
Aku: eh...
Aku: sy diam je kat sini
Aku: sy tgk awk yg emo lebey2..
mamat tu: kah kah kah...
mamat tu: lawaknya
Aku: sy sakitkan ht awak kan..so just quit from my life k..
mamat tu: mmg saya jd emo sbb u said something i dont like about my girl
mamat tu: jenis suka judge org tnpa tgk
mamat tu: manusia apa jenis entah
mamat tu: mybe suka bg org marah
mamat tu: tp bila marah,xmau kena maki...apa jenis entah la
Aku: dah la...
Aku: lebey2 lah plak die neh
mamat tu: so apa hal
mamat tu: u began 1st
Aku: u said...sy buat awak marah..so x leh berkawan lama lah ape lah..
Aku: so, just quit..
mamat tu: berkawan lama???
Aku: wat apa nak gaduh2?
mamat tu: bila masa lak sebut
mamat tu: oh
mamat tu: skrg dh cukup knl
mamat tu: mmg btol la ckp abg saya...
mamat tu: bila seseorg tu yg xda hobi,dia mmg bangkai
mamat tu: suka ngata org
Aku: oo..cakap pasal diri sendiri yeah..hahahhaa...
mamat tu: suka ngutuk
mamat tu: heh
mamat tu: bodoh pun ada
mamat tu: sapa yg xda hobi skrg
mamat tu: saya ada hobi
mamat tu: awk ngaku awk xda hobi
mamat tu: tp nk explain pun,mcm bangang lak..bukannya awk budak kecik xphm apa saya ckp
Aku: ape punye fahaman tah..
Aku: apa kaitan hobi dgn bangkai..'
mamat tu: xkn saya nk kata kt diri sendiri
mamat tu: org tu umpama bangkai hidup
Aku: mak sy kata "org kalau takde didikan agama..mmg kuat mencarut...so what?
Aku: betul la mak sy cakap..huhu~~
Aku: lalallaaa..
mamat tu: a'a
mamat tu: mmg btol pun
mamat tu: saya mmg sentiasa kurg
mamat tu: klu bg saya masa 10thn pun,mmg saya tetap kurg didikan agama
mamat tu: wlupun saya blajar ttg agama 100thn,tetap saya kurg
mamat tu: xpyh buat2 offl9 la
mamat tu: klu betina mcm hg ni,belambak aku kenal kt lorong2 gelap...patut la takut kena maki,jenis betina suka bg org marah...tp xmau kna maki...betina jenis apa ntah...bodoh...klu xreti berkawan,xpyh la nk ambik tau hal aku..bengap..aku pantang klu org kata pasai gf aku..hg ingat hg bagos ka..perangai mcm budak2..harap ada tetek ja nk kata hg tu dh tua..tp mcm cibai perangai...haaa..aku dh kata jgn bg aku marah...ni hg dh bg aku hangin,hg terima la ayat2 cinta td..hahaha..tolg jgn ggu aku...aku cukup bahagia dh skrg ni..ada hg,aku jd semak kpla..mcm pelacur duk kcu aku pun ada..hinsh
Aku: sapa kacau sapa dulu bro? lu ke gua?
mamat tu: hahaha..aku dh dh
mamat tu: dh agak dh
Aku: so blah k..
mamat tu: buat2 offl9 je ni
Aku: aku tak nak pun cari pasal dgn sapa2
mamat tu: hg kcu aku dulu
Aku: buang masa aku je
Aku: bahasa melambangkan sifat n peribadi org tu
Aku: so aku faham lah skrg
Aku: hu~~~
mamat tu: tolg la stop
mamat tu: jgn kcu aku
Aku: aku guna bahasa baik jekk..ko yg maki2 org
Aku: dah la
Aku: aku x de masa'
mamat tu: jgn la kcu aku
Aku: keje aku byk~~
mamat tu: adoi
Aku: get out!
mamat tu: aku xmau layan hg
mamat tu: tolg la
mamat tu: jgn goda aku
Aku: sapa lak yg nak layan hang
mamat tu: aku setia dgn gf aku
Aku: godaa?
Aku: ko yg ngorat aku
mamat tu: tolg la jgn text aku lg
Aku: setia kunun
Aku: siap mintak mms bagai
Aku: dah la weh
Aku: bosan~~
mamat tu: wei tolg la
mamat tu: jgn text aku lg

lalu aku pun terus block ym die.....die maki2 aku kat FB sume aku x layan..lantak lah..malas nak gaduh..mende kecik je pun..huhuhu...

Friday, May 6, 2011

Apa yang best dgn zaman...............

Sekolah


1. Tak yah pk nak pakai baju apa esok..sbb hari2 pakai baju putih,tudung biru, kasut hitam..hehehe...

2. Hari2 mak kasi duit belanja...tak yah PK nak cari duit sendiri.

3. Sekolah half day je...kul 2 da boleh balik rumah.

4. paling best kalau cikgu tak masuk...leh borak2 dgn kawan2..hehehe..

5. Mase rehat nak makan tu makanan murah2..mee sepinggan baru lima posen..hehee...

6. Time besday sapa2, mesti dapat coklat..heaveeennn..!!

7. Time besday sendiri, dapat kad dpd kawan2, pastu ade yang kol malam2 n nyanyi lagu bestday...wallawehh..syok sgt time tu..hehehe...

8. Suka masuk pertandingan macam2 lepas tu kalau menang dpt hadiah mase perhimpunan...aku kan gila glamer..hahahahaha...

9. Boleh tgk muke org yg kite suke (menjadi secret admire) hari2 tanpa ragu..hahhaa...

10. Saat paling best ialah hasil tungkus lumus belajar melayakkan diri masuk U...alhamdulillah :)

Universiti

1. Mula belajar berdikari

2. Mula belajar2 mekap dgn kawan2..hahhaa...

3. leh susun jadual sendiri n lecturer kesukaan :) (ade sorang lecturer fav aku dah meninggal :'( )

4. Leh pakai baju mcm2 fesyen, tudung mcm2 gaya...hahaha..

5. Kalau kelas malam leh pakai jeans..hehehe..

6. time expo konvo leh beli macam2 barang murah2..maklumla dekat dgn siam..hehehe

7. Kat UUM makanan murah..makan nasik berlauk siap air x smpi RM 3..!!

8. Internet free..!!

9. Mula belajar tntang kehidupan..wah~~hehehe..

10. Time paling best ialah mase konvo... :) Disini bermulanya satu kehidupan yang baru...

Bekerja
1. Mula pegang duit sendiri...bebas nak beli apa2 tanpa ragu..

2. Leh berbakti kat mak...dulu mintak duit mak..skrg leh kasi duit kat mak buat beli bawang..hehehe...

3. Lebih mendalami erti kehidupan :)

4. Leh kongsi pengalaman belajar kat anak2 buah...leh beri panduan kat junior2...ehehehe...konon2 laaa...

5. Belajar untuk mendapat kepercayaan orang...

6. Dah boleh mengundi,....lupa plak..hehehe...

7. Ade ruang bekerja sendiri..hehehe...

8. Orang mula panggil dengan gelaran which is.. "Cik Syuhada" hehehe...mcm sweet je bila org pggl mcm tu..hehehe...

9. Belajar mengendalikan mcm2..paling aku suka jadi chairman mase meeting..ekekeke...

10. Belajar mengondem dan dikondem..ahahhaaa....

Semua zaman ade pro n cons...n semua tu lah yang akan mencorakkan diri kita kan?apa yang kita tuai hari ini ialah hasil untuk hari esok~~~~~

Tuesday, May 3, 2011

Copy paste lagi..artikel menarik kenala share kan?hehehe...

Artikel ini sgt menarik..saja nak share... credit to soscili....

Adakah muslim semalaysia membenci undang-undang islam sepertimana yang sedia termaktub dalam kitab suci umat islam iaitu AL-QURAN? Soalan ini bermain-main di kotak pemikiran saya. Setelah menonton satu berita yang menyayat ahti, saya pasti, memang rakyat malaysia bencikan undang-undang islam.

Tahu kah anda bahawa selama ini kita, selaku rakyat malaysia lebih suka tanggung anak luar nikah daripada banteras gejala maksiat? Ini bukan statement syok sendiri. Cuba kaji berapa banyak pusat pemulihan yang ditubuhkan oleh kerajaan untuk tanggung masalah sosial remaja pada masakini. Yang sedia ada pun masih tak cukup. Perlu pusat tambahan, itu tak termasuk penambahbaikan infrastuktur di pusat-pusat pemulihan tersebut.

Di selangor paling ramai. Kita ada 24 rumah pemulihan untuk ibu mengandung sahaja. Heh. 24 pusat pemulihan di bawah jabatan kebajikan masyarakat. Yang mana secara langsung, wang-wang cukai ataupun zakat (dipercayai) kita kembali ke mereka. Ya, inilah yang kita buat. Kita kerja susah payah. Kita bersengkang mata cari rezeki. Kita bayar cukai. Kita bayar zakat. Tapi akhirnya kita tanggung anak-remaja yang gila seks.

Ibu yang buang anak yang kemudian nya telah meninggal/mati jika didapati bersalah hanya di hukum penjara selama 18 bulan. Baca betul-betul. 18 bulan. Bukan 18 tahun. 18 bulan, bermaksud kurang dari 2 tahun. Selama mereka dalam penjara, kita juga tanggung mereka. Tanggung kos kehidupan penjara mereka. Kalau terlalu ramai pembuang bayi, perlu upah ramai warden dan polis untuk menjaga mereka. Gaji kakitangan awam juga di biayai oleh rakyat. Heh. Pokoknya selama kita hidup, kerja kita hanya menangung orang yang buat zina. Itu belum masuk bab penagihan dadah.

Yang menjadi persoalan ialah, sampai bila kita nak tanggung mereka yang buat zina neh? Apa kena mengena mereka dengan kita? Sampai bila kita nak bagi muka kat mereka? Sampai bila dan apa keperluan nya? Sedangkan wang yang sedia ada boleh dilaburkan untuk kegiatan yang lebih berfaedah, yang lebih relevant dan lebih baik untuk rakyat yang lebih memerlukan. Tahu kah anda bahawa ikut sistem sekular, semakin pesat pembangunan satu-satu negara, semakin banyak kos yang digunakan untuk mengubati penyakit sosial?

Mereka yang buat maksiat neh, 90% adalah memang saja-saja buat. Bukan takde kesedaran diri. Bukan tak di nasihatkan. Bukan tak di halang. Tapi memang suka ahti nak buat. Bila dah menyesal cari jabatan kebajikan masyarakat. Konon malu nak mengandung sambil duduk dalam rumah takut kena mengata. Tapi malu, malu yang menyusahkan. Menyusahkan rakyat malaysia pasal terpaksa tanggung kos 'malu'. Yang lebey parah, bila ada yang mengandung lepas tue buang anak. Heh. Buang anak, hidup2 pun ada. Muslim yang paling ramai. Kenapa?

Undang-undang islam tak buat semua perkara2 di atas. Kita tak buat sekolah untuk budak mengandung. Kita tak buat rumah untuk simpan budak pregnant yang kemudian nya akan terjebak di alam perzinaan semula. Kita tak buat penjara untuk simpan para pelaku maksiat. Menyimpan mereka, bererti kita menanggung mereka. Siapa mereka neh pun kita tak kenal. Nama pun kita tak tahu, alih-alih kos menangung kemaksiatan mereka terletak di atas bahu kita.

Kalau kita sungguh orang islam, kita kena practise undang-undang islam. Undang-undang islam mencegah, bukan mengubati. Apa yang kita buat sekarang ialah mengubati, bukan mencegah. Sampai bila kita boleh mengubati? Sampai bila wang kita harus tersalur kepada mereka-mereka yang tak kenal erti serik? Darurat ke mereka-mereka neh? Adakah mereka akan mati kalau kena hina dengan masyarakat? Adakah mereka dapat kanser kalau kena ejek dengan masyarakat? Mereka patut di dedahkan dengan sikap bertanggungjawab. Berani buat berani tanggung. Berani main, berani hadap. Berani mengandung, beranilah tanggung akibat.

Lebih baik kena mengata. Perit, pedih tapi benar. Mungkin mereka akan rasa sengsara tetapi itulah yang mereka kena bayar setelah berzina. Ya, memang betul, kita kena beri mereka peluang. Tetapi sampai bila? Dari tahun ke tahun, pusat pemulihan semakin bertambah, bukan semakin berkurangan. Kalau mereka hargai peluang yang kita berikan, pusat pusat pemulihan neh akan berkurangan. Tetapi mereka tidak. Mereka berani buat, sebab mereka tahu, apabila mereka terdesak, mereka boleh aje lari ke rumah pemulihan akhlak, ataupun buang bayi di baby hatch, ataupun kalau dah kejam sangat, mengandung then buang bayi. Sebab undang-undang yang sedia ada langsung tak menakutkan mereka pun. Yang paling ramai terlibat pun orang islam. Heh. Nak masuk world record gamaknya.

Tolong tengok carta kat bawah ;

Korang tahu apa kesan nya kalau seluruh muslim di malaysia bergabung untuk melaksanakan undang-undang islam? Korang tahu apa yang akan terjadi kalau seluruh umat islam di malaysia berdemo di jalanan demi mempertahankan undang-undang Allah swt? Yang paling drastik, masalah sosial pasti akan berkurangan. Ramai la anak-anak muslim takut nak berzina pasal kena sebat.

Jangan. Jangan sesekali meletakkan negara majmuk sebagai penghalang undang2 islam terlaksana kat malaysia. Jangan. Jangan sesekali menyalahkan parti pemerintah. Umat islam lebih ramai kat malaysia neh. Pemimpin tertinggi kita pun orang islam. Ketua tertinggi negara kita pun orang islam. Kalau kita mahu, kita boleh mendesak kerajaan kita. Tetapi, sayangnya kita memang tidak mahu undang2 islam. Itu masalahnya. Bukan masalah, samada boleh terlaksana ataupun tidak, tetapi masalahnya kita memang tidak mahu. Jangan tipu diri sendiri.

Kita lebih suka berperang pasal kuasa politik. Kita lebih suka berperang pasal perkara yang sia2. Pernah kah kita berdemo untuk mendesak kerajaan melaksanakan undang2 islam? Apa yang menghalang gerak langkah kita? Adakah non-muslim? Tanya balik pada diri masing2. Bukan siapa2. Tetapi kita yang menghalang diri kita sendiri. Kemahuan kita tidak kuat. Keinginan kita tidak teguh. Kita kata kita cinta Allah swt, tetapi setiap perbuatan kita tidak menjurus ke arah sepatutnya.

Oleh itu, langkah mudah, kita salahkan kerajaan kita. Sedangkan kita lupa pada pepatah lama, bagaimana acu, begitulah kuihnya. Bagaimana pemerintah, begitulah rakyatnya. Heh. Yang pilih pun kita. Yang pangkah pun kita. Kenapa bila pemerintah kita salah, kita taknak selidik kelemahan dan kesalahan diri kita? Semua pemimpin pun sama. Kalau PAS, UMNO dan PKR bergabung, esok pun boleh laksanakan undang2 islam. Boleh. Mmg boleh. Tapi dengan syarat, kita kena desak mereka.

Jangan lupa juga, Allah swt tidak akan mengubah satu2 kaum, selagi kaum itu tidak mengubah diri mereka sendiri. Mesej jelas dan dalam. Bukan pemerintah yang kita kena takut. Bukan ISA yang kita kena gerun. Bukan Polis yang kita kena cuak. Kalau kita berani kerana Allah swt, esok pun kita boleh berdemo demi undang2 Allah swt. Asal kita mahu. Masalahnya kini, ada yang tidak mahu. Yang tidak mahu ini, bukan orang lain. Tapi orang islam. Orang islam reject undang2 islam. Orang islam sendiri benci undang2 islam.

Kesimpulan nya, kita kena tanya balik dalam diri masing2. Betul ke kita benar-benar nak laksanakan undang2 Allah swt ataupun kita sekadar berpura-pura untuk nampak baik dan alim di mata orang lain? Sebab apa, suka atau tidak, kita kena mengaku, walaupun tanpa lafaz mulut, terdapat rakyat muslim di malaysia memang benci undang2 Allah swt.

Ameno : Manusia memang hipokrit.

Sumber gambar : Rakan facebook.