Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 18, 2012

langkah penjimatan untuk walimatul urus...



Assalamualaikum...

Pada hari ini aku nak berkongsi tentang sesuatu yang aku baru discover yang tak mampu dilakukan oleh discovery channel..hohoho..Temanya ialah majlis kahwin versi budget :)

Kahwin? Memang sume orang nak kawen kan..? Tapi macam mana nak kawen ni? Hantaran zaman sekarang je dah cecah 10k...macam mana dengan belanja kenduri lagi kan...?

Tapi zaman sekarang ni faham2 lah..ada sesetengah dari kita ni masih berkira2 nak kawen sampai sanggup tangguh kawen untuk kumpul duit atau cara paling mudah, buat loan untuk kawen... Duit memang isu besar nak kawen tau...takleh hidup dengan I love you, you love me je taww..!! Planning tu penting...!!

Yelah, barang makin mahal sekarang ni....

Tapi sebenarnya ada cara lain yang kita boleh lakukan untuk memastikan kita berjaya mengadakan majlis walimah kita tanpa mengeluarkan belanja yang besar....berjimat dan kedekut 2 entiti yang berbeza oke...entry yang Ayamayeem kasi ni memang langkah yang kedekut..hehehe...

Adapun tips yang aku kasi ni sebenarnya lebih sesuai digunakan untuk org yang plan untuk berkahwin dalam tempoh 2-3 tahun akan datang....

1) Kutu barang
Kutu barang ni aku adapt dari skill mak aku dengan pnduduk kampung yang banyak amalkan kaedah ni... In fact, banyak gak sebenarnya yang amalkan kaedah ni... Felda pun ramai yang suka buat kaedah ni... Langkah ni ialah dengan cara beri barang kepada kenduri orang lain... tak kisah la kenduri doa selamat ke, kenduri kawen ke... tapi bila orang lain kenduri, pakat2 lah dengan orang kampung untuk hantar ke rumah kenduri tu dengan seguni beras 10 kg jenama sama, 2 paket gula, 3 tin susu jenama sama, 2 paket minyak atau apa2 yang telah dipersetuji bersama... Sebab nanti bila turn kita, orang akan buat mende yg sama dekat kita... cuba kira total guni beras yang kita dapat masa kenduri kita plak nanti...memang boleh sangat untuk tampung jumlah tetamu yang datang kat kenduri kita nanti...mase akak aku kawen last year, memang berlebih pun....

2) Sponsor dulang hantaran sedara mara/kawan2...
Kaedah ni family aku memang suka buat..time aku bertunang, memang hantaran aku banyak..10 balas 12...hahaha..dah la nombor genap...lantak la kan..bukan dosa...actually, bukan semua isi dulang tu aku yang beli..tapi hadiah dari sedara mara..sebab tu banyak sangat...kek, buah, manisan, kuih muih banyak disponsor oleh mak2 sedara, atuk aku dan jugak adik beradik aku...belah tunang aku pun sama...kebanyakan hantaran yang die kasi aku banyak sedara mara yang hadiahkan..alhamdulillah... :) then, sampai satu masa nanti, giliran kami pulak yang hadiahkan mende2 ni kat sedara mara...kalau korang nak apply untuk kawan2 pun oke jugak...pakat2 lah kumpul kawan2 dalam 5 orang ke...bila tiba turn kawan tu kawen, sponsor lah sorang satu dulang...x kisah la kasi duit atau kasi barang... agak2 korang, bape banyak korang leh save...kan..kan...kan...

3) Main kutu duit.
Ni kaedah yang aku rasa sume orang tau..but kalau boleh, korang setkan lah turn korang tu dalam 2 bulan sebelum kawen... sebab kalau dapat awal, takut tangan tu gatal nak habiskan ke tempat lain plak... dah dapat duit tu nanti, lupakan kejap pasal nak tukar spot rim ke, nak beli enset baru ke..tu abaikan dulu..setelkan bab kawen dulu baru pk sal mende lain oke....

4) Duit bonus kerja
Dapat je duit bonus, kita selalu pk "macam mana nak habiskan duit ni...?" patutnya fikir..."agak2 apa yang perlu aku langsaikan dulu..." sebab aku dah buat cara ni mase dapat bonus bulan awal tahun dulu...disebabkan dah plan nak kawen dalam bulan 9..aku terus book pakej kawen dan bayar lebih dari 50% dpd harga pakej tu... then time dah dekat2 nak kawen ni, x de la pening sangat nak setelkan balance harga pakej tu...alhamdulillah............

5) Tolong sedara mara/kawan2 duit kenduri kawen...
Time sedara mara korang kawen, korang hulur2 la bape yang korang mampu...adalah lebih elok figure nye besar...500 ke, 1000 ke...kalau x mampu, 200 pun ok...jangan kedekut untuk sedekah untuk orang yang nak mendirikan masjid...Sebab yakinlah...Allah akan bantu time kita pulak nak mendirikan masjid...kalau orang yang kita hulur tu tak tolong kite balik...takyah la mengungkit pulak...sebab Allah akan tolong kita dengan cara lain....

6) Photographer pro
Sapa tak teruja tengok hasil gambar yang diambil oleh photographer pro kan...? Tapi kalau korang bajet ciput macam aku, better takyah la amek...suruh je kawan2 atau sedara mara yang ade kamera digital tu amek gambar kita... kalau nak cantik sangat2 mcm pro, korang bukak youtube, tengok cara tutorial edit gambar guna Adobe Photoshop...hahahha...edit lawa2, then korang ade pic kawen yang cantik... Sebab kita kawen bukannya semata2 nak ade gambar cantik, majlis mewah...tapi hanya untuk buat orang impress..padahal kita tak mampu...sebab kita yang kena tanggung...siyes.......tapi kalau korang mampu, itu bukan lah masalah....


Secara jujurnya, aku buat kaedah 4 yang teratas tu..yang kelima tu idea aku jekk...yang keenam tu aku akan buat insyallah..hehehe...dulu x terfikir buat macam ni :)...doakan aku berjaya menempuhi halangan dan dugaan sepanjang tempoh pertunangan aku sehingga 7 september 2012 nanti... kepada semua readers, jemput lah datang ke majlis walimatul urus aku pada 8 september nanti...sila emel syuhada_1986@hotmail.com kalau nak kad jemputan kawen aku...hehehehe...

Sunday, July 15, 2012

Rahsia kurus tanpa diet kini terbongkar

Ramai orang suka kurus termasuk aku...hahaha...setiap kali balik kampung mesti kena bebel dengan abang aku sebab badan aku naik mencanak2 lepas kerja neh...hehehe...

macam2 dah nasihat die kasi, aku pun try amalkan but masih takde kesan...

Rupanya abang aku sedang buat research mase tu tentang diet yang berkesan... tak perlu tahan lapar pun boleh kurus bak kata beliau... abang aku dulu pun mok2 jugak but lepas die diet yang berkesan, die kurus...
 ni abg aku...huhu..

tapi mak aku marah plak sebab die dah biasa gemuk, bile kurus nampak mcm orang sakit..pastu die naikkan balik badan die but takde lah gemuk macam asal...

kaedah dan cara semua die dah kaji dan amalkan dan terhasillah buku ni.. :)

jom jemput baca..!!
Buku " 8 RAHSIA MENGURUSKAN BADAN TANPA BERDIET dari Perspektif Sains & Sunnah " .Boleh membuat pesanan melalui talipon : 019 666 7250 atau email : drnormanmlk@yahoo.com.my...harga RM 30.00 ...kos penghantaran PERCUMA !!