Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, September 10, 2013

Blog berhabuk..fuhh fuhhhh...


Salam semua...

Lepas update blog tentang pecutian aku ke Jogjakarta, terus aku sunyi dari dunia blog... Sampai kadang2 aku lupa aku ade blog..hehe.. :p

Dalam tempoh 4-5 bulan ni, lepas kepulangan dari Jogja, ade beberapa peristiwa terjadi sama aku..heh heh...

Just to cut it short, ni la kisahnya...
  • Aku preknen...hahaha...lepas 8 bulan menunggu, akhirnya alhamdulillah, dah ada nyawa manusia dalam perut aku. dan di detik dan tika ini, usia kandungan aku dah 5 bulan dan dijangka akan kuar bayi comel itu Januari tahun depan..ngeeee~~~~
     The mak buyunggss...

  • Aku kembali bekerja...Lepas 2 bulan setengah tanam pisang dan anggur kat umah, aku memulakan tugas semula. Kalau dulu aku keje jalan raya, sekarang aku keje lebuhraya...hehehe... Alhamdulillah, rezeki anak...masa aku dimaklumkan oleh HR Manager kampeni ni yang diorang pilih aku, aku plak baru je tau tak sampai 3 minit pun yang aku preknen..wah..betul2 rezeki kau lah nak oii... :p yang lagi best, aku keje sama dgn laki aku...satu kampeni, lain department...die tingkat satu, aku tingkat duaa.. :)
  • Anniversary aku yang ke satu dah pun berlalu 3 hari lepas..rasa macam baru sangat aku lenguh2 bahu buat hantaran..sekarang dah setahun dah aku kawen..hehehe... Hadiah anniversary dari laki aku..hehehehe...
  • Aku jugak baru dapat menantu buah yang baru...anak buah aku yang kedua tua kawen pada hari anniversary aku :) Insyallah jugak aku bakal dapat cucu buah bulan depan..anak buah aku yang sulung dah tunggu masa nak melahirkan..heeeee.... :) Tahniah la kat yang baru kawen dan jugak yang bakal timang cahaya mata...


Sekian saja kisah ringkas aku kali ni..hehehehe.... :) 

Thursday, May 2, 2013

Jogjakarta...versi penutup..


Salam...ada beberapa perkara yang aku rasa aku perlu share dengan korang...tentang Jogjakarta...

1. Penarek Beca

Kat sini banyakkan lah sedekah...diorang bukan jenis mintak..tapi cara hidup diorang sangat beza dengan kita..kita kat sini rasa gaji kecik pun, still leh minum2 time keje..makan tengahari time lunch...bekpes pagi2...diorang..?? Harapkan hujung minggu la customer lebat sikit..kat sini mostly pendapatan diorang hasil pelancong...bab pertanian kurang sikit sebab diorang punya kepadatan penduduk agak tinggi...korang percara tak, ramai penarik beca kat sini tido kat beca..x kira panas atau hujan....ada yang dua hari sekali baru balik rumah yang jauhnya dua jam perjalanan... :'( semuanya semata2 nak jimatkan hasil kutipan tarik beca diorang..ada yang bertuah sikit, leh naik angkutan dari rumah untuk ke sini mencari rezeki...kalau naik beca tu, hulur2 la air kotak ke, kuih ke apa ke..konfem diorang amek..sebab diorang jarang makan..kalau makan pun, bukan yang betul2 kenyang...sebab diorang nak jimat duit...secara puratanya, kalau hari2 biasa, dapat tarik pun paling banyak 3-4 orang...sekali tarik dalam 10-15 ribu..so ade la dalam 12-15 ringgit seharian dari pagi sampai malam...so fikir lah...x salah kot kalau kita nak bayar lebih sikit kat diorang...

2. Tukang urut
Sama jugak macam beca, masa kami mengurut, laki aku jenis yang ringat mulut tanya macam2...tanya pasal gaji pun selamba je...menurut tukang urut tu, suami aku adalah pelanggan ketiga utk hari tu...tanya soal gaji, katanya 10% dari bayaran pelanggan...suami aku urut, lebih kurang 30 ringgit, upah dia cuma 3 ringgit lah...so kalau baru 3 pelanggan, baru 9 ringgit..keje dari pagi sampai malam...??? aduhai...katanya lagi..harapkan hujung minggu lah nak dapat duit lebih sikit...hurmmm...

3. Pak supir
ditanya jugak pada pak supir...berapa gajiannya sebulan..dia jawab...cuma 15% dari pelanggan...sepanjang kami berjalan dengan pak supir..die tak penah berenti untuk die makan atau minum...die hanya tunggu kami je selesai berjalan..kalau diajak, baru die makan...kami hulur air botol, baru die minum...aku rasa die nak jimat2 duit die...katanya, bukan setiap hari ada pelanggan...kalau takde pelanggan, die cuma duduk kat pejabat sambil menantikan embun yang gugur ke bumi kateee nye...

so aku memang terfikirlah...bertuahnya aku duduk kat Malaysia ni..susah2 pun, keliling rumah leh tanam sayur, cili..kalau jenis kampung yang bersungai atau bersawah tu, leh bela ikan...


Berbeza kat sini, diorang perlu kerja untuk beroleh pendapatan utk menyara keluarga...kat sana kadar kepadatan penduduk tu agak tinggi..rumah pun rapat2...sebab tu diorang sungguh2 cari rezeki...

ade yang jadi penghibur jalanan, jaga trafik dan sebagainya dan dapat hasil pendapatan dari ihsan penduduk2 dan pelancong2 di sana...ade sesuatu yang kita perlu belajar iaitu kena kerja keras....orang Jogja rajin2..takde lagi aku jumpe penipu atau pencuri kat sana macam kat tempat lain..rasa selamat...semuanya jujur...alhamdulillah...

Jogjakarta - Day 4 (Final Day)


Alhamdulillah, kami rasa tenteram sangat jalan2 kat Kota Jogjakarta ni...Orangnya tak ganggu orang..rasa selamat je..penjual2 dan penarik beca pun tak berebut pelanggan macam pengalaman aku kat Bandung sebelum ni...

Oleh sebab fligh pun pukul 4.45 petang, kitorang sempat la jalan2 lagi pagi tu...g kedai perfume...

Jalan-jalan naik beca...

saja tengok kawasan sekitar sebelum balik...


Dan makan ayam pecal di mall diorang di Jalan Malioboro...

sambung shopping kat Jalan Malioboro...



Dan say babai kepada hotel...kami da nak balik..huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........

Ni kedai cenderahati yang wajib korang pegi kalau datang sini..Bakpia Patuk...sebagai oleh2 pulang ke Malaysia...rasa macam muih kacang yang comey lotey yang sedap...but..huhu...sori lupa amek gambarrr...

Dan selepas ke sini...balik le kami ke Malaysiaaa....jangan lupa sediakan personal tax sorang 100 000 kat epot yeee....!! tu penting...

Tuje lah kisah kami berjalan2...but there are some lesson yang kami dapat kat sini...

sambung kat Jogjakarta...versi penutup...



Jogjakarta - Day 3


Hari ketiga...

Kami ke Istana Lama Jogja...Istana Taman air..banyak sangat kisah sejarah sampai aku pun lupa..hehehe..
Mula2 kitorang g tempat pembuatan batik tangan..just view2 je laa bukan nak beli sangat pun..hehe..jalan2 naik beca jek masa neh...Driver anta kitorang kat Istana Lama..ingatkan pastu jalan sendiri...rupanya die leh anta jugak ke Istana Air tu..lol..kitorang beria naik beca...rugi jekk 40 ribu..hohoh..x pe la sedekah kat warga tempatan...

 Ini pulak kedai lukisan tangan..harus diingat, korang tak leh ambek gambar kat sini kalau tak beli gambar..kami beli gak gambar...tulisan surah al-fatihah..duit Malaysia dalam RM 60...cantik..but lum bekesempatan buat frame..kat sini beli lukisan je tanpa frame tau..cantik2 lukisan ni...

Kat sini jugak salah satu tempat yang aku eksaitet nak pegi...Istana Taman Air kalau tak salah nama dia...ni kat pintu masuk..

 Ni tempat dayang2 mandi sementara raja akan skodeng dayang yang die akan pilih untuk mandi bersama..huhuhu...
 tempat skodeng...
 kat pintu masuk ke ruangan makan

 Ni pak beca...kesian gak tengok die peluh2 bawak kami yang ringat sangat ni kan...tapi bila kami cakap mcm tu die kata "berpeluh itu namanya kerja, kalau enggak peluh itu rasuah namanya.." hehehe...

 Ni kat muzium istana lama...untuk area2 sini punya muzium, harga die murah je masuk..kalau tak salah sorang RM 5 duit malaysia...mmg x mahal..yang mahal masuk candi jekk..
 Usai berjalan2, kami ke kedai makanan tradisi untuk sarapan di Kota Jogja iaitu nasi Gudeg...sedap gak..rasa macam telur masak rendang...belakang suami aku tu la pak supir kitorang...dia yang beria2 cakap makan kat sini sedap walau pun kedai die nampak macam warung kecik...



Seterusnya, kami terus ke apa tah nama tempat ni...tapi ini tempat pembuatan barangan perak...ni tengok neh..!! diorang buat depan kitorang tau..halu betul buatan tangan diorang...dan disebabkan pembuatan dan jualan pun kat tempat yang sama, murah la barang2 perak...aku sendiri pun beli cincin silver kat sini..harga lebih kurang RM 15 duit Malaysia...


 Lepas tu kami terus tido dalam keta lebih kurang sejam setengah untuk pegi ke Muzium Gunung Merapi...ingatkan leh g gunung berapi tu sekali rupanya kena naik trak diorang dan perjalanan ke atas gung tu amek masa dalam sejam untuk sampai..pegi balik je dah dua jam..malas plak..kang sewa keta ni naika lak harganya...wuwuuwu...so datang jauh2 just tengok muzium je laa...huhuhu..

 Kelihatan suami ku disitu dengan dak2 sekolah..hehehe...

Lepas semayang dekat surau yang ade kat luar muzium tu, kami kembali tido dalam keta tu untuk pegi ke Manding Village..sori tak amek gambar...lupaaa sangat sebab ni tempat shopping barangan kulit...memang murah la..suami aku pun beli satu beg untuk die...dan aku pun beli handbag untuk aku... :)

Lepas habiskan duit yang tak berapa banyak tu, kami terus ke Pantai Parangtritis...tempat ni bukan tempat mandi ye..tengok je la ombak tu..scary...menurut orang tempatan, ade jugak mat saleh cuba nak surfing..tapi mati sebab ombak tu kuat gilaaaaaa.........


 Kami pun sewa kuda yang bernama Shinta ni dengan harga 40 000 rupiah untuk bawak kami pusing2 pantai...
 Credit utk abg kuda sebab pandai amekkan gambar...hehehe...







Malamnya, kami ke Jalan Malioboro lagi...jumpa hantu..waaaa~~~

Dan malam ni jugak kami beli barang2 cenderahati untuk dibawa balik ke Malaysia...sebab esoknya kami dah nak balik...



 Dan demi mengisi tuntutan perut...haaa..tuuu diaaa...aku tak ingat nama resipi ni tapi kedai ni utk penggemar masakan pedas....!! memang terangkat lah..!!


Dan selepas kami mengisi perut...kami pegi mengurut kaki...dan lepas tu dalam hujan yang lebat..kami balik ke hotel................

Sambung ke episod Jogjakarta - Day 4 (Final Day)