Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, May 2, 2013

Jogjakarta - Day 2


Hari kedua di Jogjakarta...

Kami terus gerak ke Candi Borobudur...Boleh tahan mahal tiket die...utk local citizen cuma 3000 rupiah..untuk pelancong asing pulak 190 000 rupiah..jauh gila bezanyaa...!! nk menyamar jadi local citizen, takleh plak sebab die mintak id card...chet..terpaksa laaa jugak pasal niat hati aku memang nak ke sini... Kalau korang nk tourist guide, kena la bayar sikit masa kat entrance tu... Aku malas...pegi je la sendiri...

Ni la gambar2 kami di Candi Borobudur~~~


 Tangga menuju ke candi...memang tinggi...lotih den dibuek eh...


 Ini bukan paras yang tertinggi..malas nak naik..tinggi bebenorr..!!
 Ok, benda yang macam loceng tu dipanggil stupa..dalam stupa tu ade patung Budda..ade jugak stupa yang dah pecah sebab gempa bumi..



 Jalan keluar dari Candi ni memang sengaja dihalakan ke gerai2 cenderahati ni..kalau berkenan, beli...tapi sini mmg mahal sikit la kalau nak dicomparekan dengan tempat lain..so better tak yah la..

 Buat pengetahuan korang, kota Jogja memang banyak candi2 kecik macam ni..kat mana2 pun ada...macam2 size..kat sini kitorang malas nk turun...sebab candi kecik..

 Dengan langsung x sarapan, terus je nak berjalan memang laparrr sangat perut neh...singgah la kat kedai ni makan...

Kami pilih bebek panggang dengan ikan gurame masak sambal ijo...sedapnye ya Rabbi...............



Yelah, kalau tak sedap, takkan la jadi macam ni kan....hehehe...harga makanan lebih kurang makan berdua dalam RM20++...

Kalau ikutkan plan, kami nak ke Dieng but masalahnya, tempat tu tengah berasap dan bahaya untuk pernafasan..ala ruginya..tempat tu cantik... Cer korang google Dataran Tinggi Dieng kalau nk tau view die macam mana... Supir tukar plan kami ke Candi Prambanan....tiket masuk kalau x salah aku 175 000 rupiah...mak dato...!!!

Kami tak masuk pun sebab mahal sangat..just amek gambar dari luar..actually aku snap ni dari surau yang ada kat luar pintu masuk ni...semayang zohor ngan asar jamak...

Lepas ke sini, kami ke Candi Merut...masa tanye kat kaunter tiket berapa..die kata tak payah bayar..masuk je...bergambar la bagai nak rak...lawa gak tempat ni walau pun percuma...








Lepas tu masa nak keluar, die mintak duit ehsan sorang 5000 rupiah..dua orang kira 10 000 lah...lebih kurang RM 3.00 la senang citer..bayar je la..murah je pun...

Lepas ke sini...kami balik dan malam tu ke Jalan Malioboro lagi..jalan2 cari makan..hehe...

Sambung ke episod Jogjakarta - Day 3...................

No comments: