Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, May 2, 2013

Jogjakarta - Day 3


Hari ketiga...

Kami ke Istana Lama Jogja...Istana Taman air..banyak sangat kisah sejarah sampai aku pun lupa..hehehe..
Mula2 kitorang g tempat pembuatan batik tangan..just view2 je laa bukan nak beli sangat pun..hehe..jalan2 naik beca jek masa neh...Driver anta kitorang kat Istana Lama..ingatkan pastu jalan sendiri...rupanya die leh anta jugak ke Istana Air tu..lol..kitorang beria naik beca...rugi jekk 40 ribu..hohoh..x pe la sedekah kat warga tempatan...

 Ini pulak kedai lukisan tangan..harus diingat, korang tak leh ambek gambar kat sini kalau tak beli gambar..kami beli gak gambar...tulisan surah al-fatihah..duit Malaysia dalam RM 60...cantik..but lum bekesempatan buat frame..kat sini beli lukisan je tanpa frame tau..cantik2 lukisan ni...

Kat sini jugak salah satu tempat yang aku eksaitet nak pegi...Istana Taman Air kalau tak salah nama dia...ni kat pintu masuk..

 Ni tempat dayang2 mandi sementara raja akan skodeng dayang yang die akan pilih untuk mandi bersama..huhuhu...
 tempat skodeng...
 kat pintu masuk ke ruangan makan

 Ni pak beca...kesian gak tengok die peluh2 bawak kami yang ringat sangat ni kan...tapi bila kami cakap mcm tu die kata "berpeluh itu namanya kerja, kalau enggak peluh itu rasuah namanya.." hehehe...

 Ni kat muzium istana lama...untuk area2 sini punya muzium, harga die murah je masuk..kalau tak salah sorang RM 5 duit malaysia...mmg x mahal..yang mahal masuk candi jekk..
 Usai berjalan2, kami ke kedai makanan tradisi untuk sarapan di Kota Jogja iaitu nasi Gudeg...sedap gak..rasa macam telur masak rendang...belakang suami aku tu la pak supir kitorang...dia yang beria2 cakap makan kat sini sedap walau pun kedai die nampak macam warung kecik...



Seterusnya, kami terus ke apa tah nama tempat ni...tapi ini tempat pembuatan barangan perak...ni tengok neh..!! diorang buat depan kitorang tau..halu betul buatan tangan diorang...dan disebabkan pembuatan dan jualan pun kat tempat yang sama, murah la barang2 perak...aku sendiri pun beli cincin silver kat sini..harga lebih kurang RM 15 duit Malaysia...


 Lepas tu kami terus tido dalam keta lebih kurang sejam setengah untuk pegi ke Muzium Gunung Merapi...ingatkan leh g gunung berapi tu sekali rupanya kena naik trak diorang dan perjalanan ke atas gung tu amek masa dalam sejam untuk sampai..pegi balik je dah dua jam..malas plak..kang sewa keta ni naika lak harganya...wuwuuwu...so datang jauh2 just tengok muzium je laa...huhuhu..

 Kelihatan suami ku disitu dengan dak2 sekolah..hehehe...

Lepas semayang dekat surau yang ade kat luar muzium tu, kami kembali tido dalam keta tu untuk pegi ke Manding Village..sori tak amek gambar...lupaaa sangat sebab ni tempat shopping barangan kulit...memang murah la..suami aku pun beli satu beg untuk die...dan aku pun beli handbag untuk aku... :)

Lepas habiskan duit yang tak berapa banyak tu, kami terus ke Pantai Parangtritis...tempat ni bukan tempat mandi ye..tengok je la ombak tu..scary...menurut orang tempatan, ade jugak mat saleh cuba nak surfing..tapi mati sebab ombak tu kuat gilaaaaaa.........


 Kami pun sewa kuda yang bernama Shinta ni dengan harga 40 000 rupiah untuk bawak kami pusing2 pantai...
 Credit utk abg kuda sebab pandai amekkan gambar...hehehe...







Malamnya, kami ke Jalan Malioboro lagi...jumpa hantu..waaaa~~~

Dan malam ni jugak kami beli barang2 cenderahati untuk dibawa balik ke Malaysia...sebab esoknya kami dah nak balik...



 Dan demi mengisi tuntutan perut...haaa..tuuu diaaa...aku tak ingat nama resipi ni tapi kedai ni utk penggemar masakan pedas....!! memang terangkat lah..!!


Dan selepas kami mengisi perut...kami pegi mengurut kaki...dan lepas tu dalam hujan yang lebat..kami balik ke hotel................

Sambung ke episod Jogjakarta - Day 4 (Final Day)

No comments: