Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, May 2, 2013

Jogjakarta - Introduction


Dah dekat sebulan balik dari Kota Jogjakarta baru la ni aku sempat nak cite pasal Jogjakarta.....

Ok, we go straight to the point,

Macam biasalah, balik je bercuti mmg ramai yang suka tanya pasal kos, tempat menarik etc...

So, untuk introduction aku nak cite pasal preparation aku untuk ke sana.

Lepas tengok filem Gong kat astro, aku tgk macam best plak Candi Borobudur ni kat mata aku. Lagi pun aku mmg minat sejarah lama pasal negara orang. Usha2 kat Air Asia, ade promotion, cuma RM 300 pegi dan balik. Tapi kalau aku beli lewat sikit leh dapat RM 150 pegi balik  sbb ade promotion lagi rendah plak... adesss... so korang pandai2 la usha....mende ni tak fix...

Lepas tu, usha harga hotel kat agoda.com. First time sebenarnye tempah pakai agoda ni..but ok la website die mudah kita nak tengok rate dari yang paling murah dan yang paling mahal, komen2 orang yang pernah pegi dsbg...

Terberkenan aku kat Hotel Casa Raffles. Duit Malaysia dalam RM 65-70 je satu malam kalau tak salah aku sebab 3 malam aku bayar lebih kurang RM 200...Tengok hotel ni..cantik kan..?
 Ni dalam bilik...
Ni kat lobby...

Macam hotel mewah...Kalau kat Malaysia hotel RM 70 baru dpt hotel murah yang single bed..huhuhu...

Perkara ketiga yang aku buat, tempahan kenderaan utk airport pick up ngan meronda kota Jogja...Aku survey pun guna khidmat google je...lepas buat comparison dgn lebih kurang 5 kampeni yang buat service ni, aku pilih jogjarentcar.com...

Murah je, dalam RM 330 untuk 4 hari punya trip... 1st ngan hari terakhir tu untuk pick up n hantar ke airport...

Ade yang cakap tak mampu la nak pegi Indonesia ni...kena naik kapal terbang apa sume..Change your mind set..hehehe...sebabnya, biasanya orang yang suka trave ni bukan lump sum sekali gus kuar duit...aku tempah flight bulan Oktober last year (aku terbang April), aku tempah hotel bulan Disember dan bayar kereta tu masa daha sampai sana..deposit pun diorang x mintak...dan aku mmg dah setkan utk dapat duit kutu aku bulan April...

So, nak bercuti ni, planning tu mmg penting la terutama duit...

so lebih kurang kos aku ke sana dgn suami aku lebih kurang,

Flight : RM 600
Hotel : RM 200
Transport : RM 330
TOTAL : RM 1130.00 Ini kos berdua ok...bukan sorang..yang mana aku bayar secara beransur2....

Ok tu je lah untuk introduction..tentang makanan, budaya dan mende2 lain, aku akan cerita dalam entry selepas ni...daa~~~

No comments: