Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 28, 2014

kelahiran Muhammad Mursi bin Nor Syahril Mubarak


Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi aku dah selamat melahirkan seorang bayi lelaki pada hari terakhir dalam tahun 2013... Jimat setahun...leh hantar g sekolah awal...hehee...

Niat hati aku nak deliver secara semulajadi atau normal...tapi kehendak Allah mengatasi segalanya..kena czer jugak...huhuhu... Beginilah kisah aku melahirkan...

Status terakhir sebelum bersalin

Sepanjang kehamilan aku, takde la masalah sangat...tapi di bulan yang kelapan kehamilan, aku kena kencing manis plak..ni kes melantak durian tak agak2 la masa msim durian hari tu..akibatnya, gula dalam darah aku tinggi sampai aku kena amek suntikan insulin.. Doktor jugak beritahu yang aku tak boleh mengandung melebihi 38 minggu so aku perlu di induce bagi mengelakkan komplikasi pada bayi...

Pada 30 Disember 2013 bersamaan hari Isnin, aku menyerah diri kat Hospital Tuanku Ampuan Najihah Kuala Pilah. Selepas membuat pemeriksaan, segalanya ok...aku dimasukkan ke wad bersama ibu2 mengandung yang lain...

Malam tu, doktor bagitahu yang aku akan di induce selepas subuh esok. Hati berdebar jugak..maklumla kali pertama...Selepas setiap solat, aku berdoa semoga sakit nk bersalin tu sekejap n tak lama dan aku mudah untuk melahirkan...

Esok paginya dalam pukul 5.00, aku buat CTG sampai hampir pukul 6.00 pagi..tapi bacaannya tak berapa cantik. Nurse kata maybe perut aku lapar ke apa ke dan die suggest aku pegi makan.. Setel CTG, aku terus mandi sebab memikirkan yang aku akan diinduce kejap lagi. Setel mandi, aku makan roti n minum milo yang laki aku bekalkan dari malam tadi..

Setel makan, aku kena panggil dengan nurse sebab dah nak diinduce...alhamdulillah Hospital Kuala Pilah sangat menjaga adab dengan patient.. walaupun yang bagitahu aku kena induce tu doktor lelaki, tapi yang sentuh aku hanyalah doktor perempuan dan doktor lelaki tu plak cuma duduk kat muka pintu ngadap tempat lain...

Doktor pesan lepas induce ni duduk atas katil diam2 dan jangan pegi mana2..takut ubat tu jatuh... (well i hope u guys tahu ubat tu letakknya dimana kan...)

Lepas setengah jam aku dah rasa kesakitannya...mcm dah nak beranak sgt dah...mengerasssss jekk..kerap plak tu..selang 2 minit die mengeras..sakittttttt..!! Dalam hati syukur sebab aku dah yakin aku dah boleh deliver...maybe dah byk bukaan nye sebab dah sakit sangat ni...

lepas tu, nurse panggil aku buat CTG lagi sekali lepas sejam aku diinduce...dan lepas aku rasa dlm 20 minit..kesakitan yang amat tu tak hilang langsung..aku dah mengerang..bacaan CTG sangat teruk...kelam kabut nurse bagi tahu doktor bacaan CTG aku...doktor datang, cek bukaan...langsung takde...aku cam terkejut..mcm ni punya sakit pun takde bukaan..???

Sambil menggeleng, doktor tu bagi tau yang aku perlu diczer... sebab kandungan aku lemas.. fetal distress katanya... aku dah pasrah...dalam hati, buatlah apa saja doktor asalkan sakit ni hilang...aku dah tak tahan... Doktor suruh nurse kol laki aku untuk bagitau yang aku akan di czer...dan tak sampai 15 minit, aku nampak kelibat laki aku depan mata tengah dibrief oleh doktor sebab musabab aku kena czer.

Aku pelik gak...Batu Kikir ngan Kuala Pilah ni dekat ke? Laki aku terbang ke apa datang sini...Rupanya time nurse tu kol die mmg dah ada kat parking keta...huhuhu...

Doktor suruh diorang sume prepare kelengkapan czer secepat mungkin sebab aku kes emergency. dalam pukul 9.30 lah time tu..aku kena sain apa benda tah..aku pakai sain je..tak dan nk baca sebab tangan pun mengigil masa tu menahan sakit. Nasib baik aku bekfes kul 6.30..kalau kul 8.30 ke..maybe kena delay sikit czer tu sbb doktor kata last meal should be 2 hours before.

Pas kena cucuk sana sini, nurse suruh aku salam laki aku mintak ampun maaf..tak dan nk cakap paper pun..aku salam sambil mengerang je...hehe..laki aku mukanya nampak cuak...

Lepas tu terus aku ditolak ke operation theater dalam pukul 10.00...lepas dibius, aku dah tak rasa sakit langsung...aku terlena sebenarnya masa operation tu sbb terlalu mengantuk sebab malam tu tak lena tidur...tapi sekejap2 aku kena kejut pastu aku lena balik...tepat 10.37, aku dengar surgeon tu cakap, assalamualaikummmm... pastu aku dengar diorang ketawa dan cakap...

"eh garangnya tolak2 tangan orang.."

dan ketika tu la aku melihat muka anak aku buat kali pertama...aku pandang dengan perasaan yang sangat terkejut...ya rabbi...sebijikkkk mcm muke aku masa baby...!!!!
Muhammad Mursi hari pertama...

lepas doktor tu tunjuk baby kat aku, baby dibersihkan dari darah2 tu dan die letak baby kat bahu aku...aku tengok je muka die...kagum sebab die btul2 ikut muke aku.. :)

lepas tu, baby dihantar ke wad kanak2 untuk pemantauan sebab aku ada kencing manis...nak tgk baby ade effect pape ke...

operation setel lebih kurang sejam 15 minit kemudian...lepas tu aku tak leh makan, xleh minum...tapi aku curi2 gak minum sbb terlampau haus..hehe...laki aku dah menunggu kat luar bilik operation dan masa tu aku tutup mata sbb still ngantuk..aku dengar die tanya MA tu,

"isteri sy tak sedar ke.."

dan2 tu aku bukak mata...die pun ikut MA sorong aku ke wad...rupanya masa aku tengah dibedah, die dah jumpa anak kitorang dan dah azankan pun...sibuk die ckp anak kite hensemmm..kikiki...

Untuk hari pertama tu, aku tak jumpe anak aku lepas die keluar...mak n akak aku datang petang tu pun cuma dapat jumpe aku je la..aku just tunjuk gambar baby aku yang laki aku amek secara curi2 sbb nk bg aku tengok...

Muhammad Mursi di hari ketiga

Hari kedua, barula baby dihantar kat aku...dan pada hari ketiga, baru la kami pulang ke rumah...seminggu jugakla aku tak mampu nak berdiri tegak sbb rasa pedih pada bekas jahitan tu...terbongkok2 je...

Bergaya dalam incubator...sian die...

Hari keempat, nurse datang dan kata anak aku nampak kuning...dan selepas beberapa hari cek, bacaannya makin tinggi...terpaksa la aku ke wad semula pada hari ketujuh...baby kena duduk dalam incubator. But alhamdulillah cuma sehari dan kuningnya hilang 3 hari kemudian...

memang betul2 Allah makbulkan doa aku...taknak sakit lama n mudah bersalin...mmg aku sakit tak lama n tak rasa pape pun masa bersalin..hehehe..aku harap adik Mursi nanti aku boleh deliver normal...serik gak rasa kena operate ni...insyallahh.....

Begitulah kisah aku bersalin..panjang plak entry ni..masa entry ni ditaip, Mursi dah berusia 29 hari...lebih kurang 2 minggu lagi aku nak habis berpantang kat umah mak di kampung... :)

Terima kasih kat mak n akak n laki aku yang jaga selama aku berpantang ni...
Terima kasih jugak kat saudara mara n kawan2 yang bg hadiah mcm2 utk baby aku ni...Hanya Allah yang boleh balas segalanya... :)
Saya dah 23 hari...!!!