Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, September 23, 2014

Cara aku jaga Muchi


Bila start dah ada anak ni, mula la kita sebagai mak ayah ni plan untuk buat yang terbaik untuk anak kita.. taknak ajar itu, tak nak ajar ini. Kadang-kadang nak letak alas meja pun jadi dilema bila dah ada anak ni..nak2 pulak kalau anak tu dah mula melasak. Antara benda2 yang aku cuba tahan untuk bagi anak aku adalah seperti di bawah neh..

1. Pacifier

Aku tak pasti apa bad effect pacifier pada bayi cuma aku tak suka baby hisap pacifier sebab separuh muka dia hilang di sebalik pacifier tu.. Nak cium pun susah... Hehehe...penah try bagi kat Muchi masa dalam pantang tapi nampaknya dia tak suka.. Dia selalu muntah kalau isap menda tu. Pacifier tu pun bukan aku yang beli tapi ada dalam hadiah hamper yang akak aku hadiahkan untuk Muchi dulu...

2. Gula dan garam
Big NO and NO gula dan garam dalam masakan aku untuk dijadikan santapan Muchi. Kidney Muchi masih terlalu virgin untuk proses gula dan garam dalam badan dia. Tapi sapa kata tanpa gula dan garam masakan baby jadi tak sedap? Kreatif la sikit..hehehe.. Aku suka rebus kentang campur sayur sekali dengan protein sama ada ikan atau ayam. Then, masa nak blend tu aku campur dengan 21 biji kismis dan 3 bijik kurma... Time suap dia makan, aku pun makan sekali...hehehe... Dua2 bahan tambahan tu elok untuk perkembangan otak dia. Mak aku sampai cakap, patutla Muchi suka dengar azan dan orang mengaji...selalu makan makanan sunnah rupanyaa..hehehe...

3. Walker

Menda ni memang strictly aku tak kasi Muchi guna. Sebenarnya aku geram jugak tengok walker2 yang ada kat pasaran ni. Cantik2 belaka...tapi memikirkan risiko yang mungkin boleh berlaku, aku batalkan niat aku tu. Bayi akan bergerak dengan pantas dengan walker. Aku takut sangat kalau die bergerak pegi kat wayar2 periuk nasik ke apa ke..tak ke bahaya? Lagi pun aku pernah terbaca yang akal pemikiran bayi mungkin terbatas bila menggunakan walker ni sebab die tak gunakan sepenuh kemampuan akal fikiran untuk explore dunia dia. Yelah, tanpa walker, die akan memanjat, meniti, merangkak...time tu la sel-sel otak die berhubung kan..hehe... Jujur aku katakan memang Muchi kerap jugak terjatuh (tapi aku mmg standby bantal2 dan toto kat tempat memanjat dia).. hasilnya sekarang, die dah pandai turun katil sendiri, pandai panjat bouncer, pandai turun dari sofa sendiri. Aku perhati je cara dia naik dan turun. Memang penuh hati2... Itu la hasil kalau die explore dunia dia sendiri tanpa bantuan walker. Biarlah dia guna keupayaan dia sendiri untuk belajar berjalan secara semulajadi....

4. Buaian

Yang ni aku tak pasti bahaya nya apa kepada bayi... Cumanya aku tak bagi sebab malas plak rasa nak usung ke sana sini sebab takut die susah nak tido. Lagi pun lebih mudah kalau die tido sebelah aku. Malam2 time nak susu, tak yah susah2 nak bangkit. Bagi je nenen, die sambung tido, aku sambung berdengkur...hehehe...Bonding pun makin kuat sebenarnya. Aku tido memang peluk Muchi. Die memang akan tido berbantal lengan. Lenguh tangan, aku letak die kat bawah. Automatik die akan terjaga, bangun dan cari lengan aku balik. Kadang2 siap peluk leher aku lagi...bestnya feeling tu...Love u lah Muchi...!!



Lain orang, lain caranya... Ada ibu2 yang selesa dengan benda2 di atas but not for me. Terpulanglah pada cara masing2 kan. So far, alhamdulillah Muchi masih menerima susu badan sepenuhnya dan aku harap dapat susukan Muchi sampai dia 2 tahun...Insyallah..

Wednesday, September 10, 2014

Semuanya Selepas 8 Bulan..

Syukur alhamdulillah...
Akhirnya apa yang aku cari kini aku dah dapat berkat kesabaran dan doa aku, suami dan mak aku...

Aku berhenti keje pada bulan Disember 2013...Kira-kira 4 hari sebelum aku melahirkan Mursi.. Ramai yang tanya kenapa berhenti..? Kampeni dah bagus, gaji ok, jawatan ok...opis belakang rumah je...

Ketahuilah, tak semua yang kita nampak perfect tu, adalah kelebihan untuk kita. Kadang2 jadi racun... Aku berhenti atas sebab2 yang tak boleh aku nak ceritakan di sini...

lepas habis pantang pada Februari, aku mulakan gerakan mencari kerja...

Mac berlalu, ada satu panggilan ujian temuduga SPA utk jawatan Pegawai Penerangan... aku gagal...
satu lagi panggilan ujian temuduga di HRDF...pun aku gagal...

April berlalu tanpa sebarang panggilan interview..

May...dua panggilan interview.. satu di KDU College..satu lagi di Tenaga Kimia Sdn Bhd...dua2 pun aku gagal....

takpe..cuba lagi...

Jun pula berlalu tanpa panggilan interview...

July...satu panggilan interview di Frenz United FC...sekali lagi aku gagal...

August...dapat lagi panggilan interview pada hari keempat Raya Puasa...di Legion Media...dan pada hari yang sama, dapat juga panggilan dari Jambatan Kedua Sdn Bhd...

Aku gagal lagi dalam interview di Legion Media..

tapi alhamdulillah..kali ini rezeki berpihak pada aku...seminggu selepas aku diinterview di Jambatan Kedua, aku dapat keje...

Untuk pengetahuan korang, semua interview yang aku pegi selepas aku apply kat Jobstreet dan juga SPA..

Tapi inilah yang dikatakan rezeki..bagai bulan jatuh ke riba... Sebenarnya aku tak apply pun keje kat Jambatan Kedua ni... Menurut kata HR, diorang ambik resume aku kat jobstreet selepas diorang search candidates yang dirasakan layak..

Tapi aku syukurrr sgt...apa taknya, bidang keje kat sini sama macam kat kampeni2 lama...nature syarikat ni pun sama mcm syarikat2 lama aku keje..bidang jalan raya, bidang highway...dan atas dasar pengalaman aku yang hampir memenuhi keperluan syarikat, maka aku diambil bekerja...

di opis baru...
 
Nila yang mungkin orang tua2 kata, pucuk dicita, ulam mendatang... Aku percaya pada rezeki anak... 8 bulan tak keje, dengan 6 bulan tanpa gaji..sakitttt weehhh...saving aku selama 4 tahun lebih keje ni mmg habis licinnnn... siyes habis...aku bajet saving aku ngan suami cuma boleh bertahan sampai hujung bulan 8...kalau bulan 9 tak dapat gak keje mmg aku buntu...

Tapi tulah kan.. Rezeki Allah ni dia akan bagi ada masa yang sangat tepat.. Allah cuma suruh kita sabar dan doa....Yang penting kene syukur dulu..nanti Allah bagi lagi...kata2 tu mmg betul2 tertepek kat batang hidung aku...

Anak aku pun dah 8 bulan..dah macam2 karenah dia...dah pandai meniti2...pandai merangkak2...tido pun peluk leher aku..sangat pandai manjakan diri dia...

  anakku..Muhammad Mursi

Berat jugak nak berpisah 12 jam dgn anak sehari...tapi tengok BS pun sgt baik jaga dia..tenang jugak hati aku...

So, penutup kisah aku hari ni...

Sabar itu indah..


p/s : Nasib baik jugak aku tak dapat keje kat Legion Media tu..sebab masa aku balik dpd interview aritu, pak guard kat situ nak berkenalan dgn aku...mintak no phone aku, aku x bg..aku suruh die bg no phone die kat aku...tapi mmg takkk la aku nak call kan...ahhahaha....saja bg alasan jekk :p