Nuffnang Ads

me&bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

me & bam

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, October 8, 2014

Amazing things being a 'mak' to Muchi :)


There's a lot of things changes after I got Muchi in my life... Wah awal muqaddimah dh berspeaking plak...hahaha...

But yeah, I love being a mother to a lovely baby named Muchi. Even sometimes I'm still dun believe that he is my son but I'm really enjoy loving him.

Ada masa senyum..ada masa melalak..ade masa demam..ade masa melasak.. Tapi macam tu lah budak2 kan...

Below are the lovely parts of being a mak to my little Muchi...

1. Suka tido berkepit...suka sangat tau..kadang-kadang lenguh jugak tangan sebab si kenit ni suka tido atas lengan... Bila letak je kepala dia kat bawah, dia automatik bangun, merangkak, cari lengan aku, landing dan sambung tido balik... Bukan main manja...tapi aku suka... :)

2. Akan pujuk aku kalau aku buat-buat nangis... Muchi kan suka melasak..kadang-kadang tarik rambut aku, cakar muka aku..aku pun mula lah pura-pura nangis sebab nak tengok respon...selalunya dia akan pujuk balik...die bagi pipi dia kat pipi aku, peluk leher aku, pegang dagu aku, cium pipi aku...sweet sangat...


3. Aku suka tengok die menyusu...memang sampai sakit belakang jugak sebab aku tunduk nak tengok muka dia...tak tergambar kepuasan dalam diri bila tengok die kenyang hasil dari susu badan... Allah bagi rezeki untuk Muchi melalui aku... Aku kenalah bagi hak dia selagi rezeki Muchi masih mengalir dalam badan aku...


4. Aku suka tengok perubahan Muchi pada setiap bulan.. Daripada seorang newborn yang cuma tau nangis, tido, beyak dan susu, dah mula pandai meniarap pada umur 4-5 bulan, mula merangkak pada usia 7 bulan, tumbuh gigi 8 bulan..dan sekarang dah mula meniti-niti pada sofa untuk berjalan. Panjat dan turun katil sendiri pun dah pandai. perubahan-perubahan tu menandakan Muchi membesar dengan sihat dan bijak insyallah.. :)
Naik stroller pun dah mula memanjat sekarang ni...

5. The best part, aku paling suka tengok Muchi ralit tengok TV bila azan berkumandang atau ada orang mengaji Quran kat TV. Dia selalunya akan diam dan tengok je TV tu...Mak aku cakap mungkin ni sebab berkat bagi Muchi makanan sunnah seperti kurma dan kismis...Insyallah, Muchi akan membesar jadi anak yang soleh... :)
Abaikan rumah yang bersepah tu..hahaha...